skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do marynowania fal na zimno. Zestaw przypraw można dowolnie zmieniać, zamiast liści porzeczki można użyć liści dębu lub wiśni, słone fale będą już miały inny smak.
Krok 2:
Grzyby muszą być świeżo zebrane. Ostrożnie sortujemy grzyby, usuwamy zanieczyszczenia, zepsute grzyby, odcinamy większość nóg i spłukujemy zimną wodą. Umieść grzyby w dużej misce lub innym głębokim pojemniku i napełnij je zimną wodą i pozostaw na dwa dni do namoczenia. W tym czasie musisz kilkakrotnie zmienić wodę, po raz ostatni możesz dodać sól do wody, aby gorycz zniknęła, a fale po soleniu stały się chrupiące i twarde.
Krok 3:
Musisz również wcześniej przygotować słoiki do przechowywania słonych fal. Banki lepiej wziąć małą objętość. aby po otwarciu słoika nie przechowywać grzybów przez długi czas. Moje puszki z sodą, sterylizowane w łaźni wodnej. Wlej wodę do dzbanka do kawy lub czajnika, zagotuj, połóż umyty słoik do góry nogami na szyi i trzymaj go na parze przez około 15 minut, słoik o pojemności 0,5 L. następnie wyjmij słoik i pozwól mu wyschnąć, umyj pokrywki i zagotuj.
Krok 4:
Aby uniknąć zakwaszenia słonych fal i zatrucia preparatem, lepiej gotować grzyby w osolonej wodzie przez około 20 minut. Pozwól grzybom ostygnąć, spuść wodę, ale nie wylewaj.
Krok 5:
Ząbki czosnku są obrane z folii i pokrojone w talerze. Wlej połowę odmierzonej ilości soli na dno emaliowanej patelni lub innego pojemnika z nieutleniającego materiału, umieść kilka groszków ziela angielskiego. Rozłóż grzyby na wierzchu. Lepiej jest wziąć fale do solenia tego samego rozmiaru i nie są duże, jeśli czapki grzybów są duże, można je pokroić na kilka części.
Krok 6:
Na grzybach kładziemy umyte i wysuszone liście czarnej porzeczki i kilka gałązek świeżej pietruszki. Na powierzchni grzybów rozprowadzamy resztki soli, groszek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, kawałki czosnku i liść laurowy. Połowę wody, w której gotowano fale, wlej do rondla z falami.
Krok 7:
Na górze musisz położyć talerz do góry nogami, aby całkowicie zakrył zawartość, ale średnica była mniejsza niż pojemnik, w którym solimy fale. Na talerzu kładziemy ładunek, który jest dość ciężki, na przykład garnek z wodą. Pozostaw fale do soli w tym pojemniku na trzy dni w chłodnym miejscu. Po określonym czasie kładziemy fale w sterylnych słoikach, zalewając grzyby solanką, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krok 8:
Po miesiącu grzyby można podać do degustacji na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g