solenie fal na zimno na zimę

wykwintna i pikantna przekąska z falbanek na zimę! Słone fale są uważane za jedną z najsmaczniejszych przekąsek na każdym stole: można je podawać jako dodatek do obiadu lub kolacji, a nawet świątecznego stołu. Grzyby volnushki mają specyficzny gorzki smak, więc jednym z najbardziej udanych i najlepszych sposobów ich przygotowania jest solenie. Jednak ta metoda zbierania grzybów na zimę wymaga wstępnego dobrego przygotowania fal, aby uzyskać wysokiej jakości i smaczną przekąskę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do marynowania fal na zimno. Zestaw przypraw można dowolnie zmieniać, zamiast liści porzeczki można użyć liści dębu lub wiśni, słone fale będą już miały inny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby muszą być świeżo zebrane. Ostrożnie sortujemy grzyby, usuwamy zanieczyszczenia, zepsute grzyby, odcinamy większość nóg i spłukujemy zimną wodą. Umieść grzyby w dużej misce lub innym głębokim pojemniku i napełnij je zimną wodą i pozostaw na dwa dni do namoczenia. W tym czasie musisz kilkakrotnie zmienić wodę, po raz ostatni możesz dodać sól do wody, aby gorycz zniknęła, a fale po soleniu stały się chrupiące i twarde.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Musisz również wcześniej przygotować słoiki do przechowywania słonych fal. Banki lepiej wziąć małą objętość. aby po otwarciu słoika nie przechowywać grzybów przez długi czas. Moje puszki z sodą, sterylizowane w łaźni wodnej. Wlej wodę do dzbanka do kawy lub czajnika, zagotuj, połóż umyty słoik do góry nogami na szyi i trzymaj go na parze przez około 15 minut, słoik o pojemności 0,5 L. następnie wyjmij słoik i pozwól mu wyschnąć, umyj pokrywki i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uniknąć zakwaszenia słonych fal i zatrucia preparatem, lepiej gotować grzyby w osolonej wodzie przez około 20 minut. Pozwól grzybom ostygnąć, spuść wodę, ale nie wylewaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku są obrane z folii i pokrojone w talerze. Wlej połowę odmierzonej ilości soli na dno emaliowanej patelni lub innego pojemnika z nieutleniającego materiału, umieść kilka groszków ziela angielskiego. Rozłóż grzyby na wierzchu. Lepiej jest wziąć fale do solenia tego samego rozmiaru i nie są duże, jeśli czapki grzybów są duże, można je pokroić na kilka części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na grzybach kładziemy umyte i wysuszone liście czarnej porzeczki i kilka gałązek świeżej pietruszki. Na powierzchni grzybów rozprowadzamy resztki soli, groszek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, kawałki czosnku i liść laurowy. Połowę wody, w której gotowano fale, wlej do rondla z falami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na górze musisz położyć talerz do góry nogami, aby całkowicie zakrył zawartość, ale średnica była mniejsza niż pojemnik, w którym solimy fale. Na talerzu kładziemy ładunek, który jest dość ciężki, na przykład garnek z wodą. Pozostaw fale do soli w tym pojemniku na trzy dni w chłodnym miejscu. Po określonym czasie kładziemy fale w sterylnych słoikach, zalewając grzyby solanką, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po miesiącu grzyby można podać do degustacji na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy