marynowane czarne grzyby

wypróbuj ten przepis na pyszne grzyby leśne! Marynowane czarne grzyby są bardzo smaczne. Te soczyste, chrupiące grzyby to doskonała przekąska na każdą rodzinną ucztę, a także wspaniały dodatek do głównych dań mięsnych lub warzywnych.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
13 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

1. Grzyby zebrane w lesie dokładnie oczyść z brudu i ziemi, Usuń gałązki i liście.. Zdejmij lub odetnij uszkodzone części ostrym nożem.

2. Kilkakrotnie opłucz grzyby czystą zimną wodą. Czarne grzyby mają bardzo jasny leśny aromat, ale mogą dać gorycz podczas konserwowania. Dlatego lepiej jest najpierw namoczyć je w wodzie przez około 3 dni. W takim przypadku wodę, w której leżą grzyby, należy okresowo spuszczać i wlewać nową.

3. Po 3 dniach Wrzuć grzyby do durszlaka i spuść nadmiar wody. Pokrój zbyt duże okazy, aby grzyby były mniej więcej tej samej wielkości.

4. Przenieś grzyby na patelnię, zalej wodą, aby pokryła wszystkie grzyby. Gotuj grzyby na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu usuwając brudną pianę, która tworzy się na powierzchni. Następnie wrzuć grzyby z powrotem do durszlaka i spłucz zimną wodą.

5. Zagotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, włóż sól i cukier. Wymieszaj wszystko, zagotuj i włóż do niego grzyby. Ponownie gotuj grzyby w marynacie przez kolejne 20 minut.

6. Wysterylizuj szklane słoiki nad parą lub w piekarniku. Zagotuj do nich pokrywki.

7. W wysterylizowanych słoikach na dnie umieść przyprawy: wstępnie poparzone wrzącą wodą i suszone liście porzeczek i wiśni, ziele angielskie, goździki, czarny pieprz i liść laurowy. Obierz czosnek, podziel na plasterki i spłucz. Wrzuć ząbek czosnku do każdego słoika. Wlej 9-procentowy ocet stołowy do każdego słoika (na podstawie jednego półlitrowego słoika 5 ml).

8. Przenieś grzyby z patelni z marynatą do przygotowanych słoików i zalej pozostałą marynatą aż do góry. Szczelnie zwinąć czystymi pokrywkami.

9. Umieść zwinięte słoiki z grzybami do góry nogami i owiń kocem, aż całkowicie ostygną. Następnie można go przenieść do piwnicy lub piwnicy w celu przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g
  • Czarne piersi - 9   kcal/100g

Podobne przepisy