skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść olej i posortuj go z gruzu. Pamiętaj, aby dobrze wyczyścić czapki grzybów, w przeciwnym razie smak gotowego przedmiotu będzie gorzki. Opłucz w zimnej wodzie i spuść brudną wodę po nich.
2. Aby grzyby były dobrze marynowane, muszą być mniej więcej tej samej wielkości. Do tych celów najlepiej nadają się małe i średnie oleje. Duże okazy są cięte lub odkładane do innych celów.
3. Posortowane i umyte grzyby przełożyć na patelnię i zalać wodą. Woda powinna całkowicie pokryć olej. Umieść patelnię z grzybami na kuchence i zagotuj wodę. Gotuj grzyby przez około 15-20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania wody.
4. W innym rondlu przygotuj marynatę do marynowania masła. Wlej wodę, włóż liść laurowy, goździki do rondla. czarne ziarna pieprzu i ziele angielskie. Sól i dodaj cukier. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Umieść garnek na kuchence i zagotuj marynatę. Gdy woda się zagotuje, dodaj 9-procentowy ocet stołowy do garnka i wymieszaj.
5. Ugotowane grzyby z pierwszego rondla łyżką cedzakową lub dużym dużym sitem przełożyć do drugiego rondla z marynatą. I gotuj masło w marynacie przez kolejne około 15 minut. Kiedy grzyby opadną na dno patelni, są gotowe i możesz zacząć zwijać je w słoiki.
6. Podczas gotowania masła przygotuj szklane słoiki do konserwacji. Dobrze spłucz sodą oczyszczoną i spłucz gorącą wodą. Sterylizuj je w dowolny dogodny sposób - nad parą, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w rondlu z wodą.
7. Przełożyć masło gotowane w marynacie do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć szczelnie czystymi pokrywkami. Połóż zwinięte słoiki na twardej poziomej powierzchni pokrywkami do dołu i przykryj ciepłym kocem. Po ostygnięciu słoików można je przenieść do piwnicy lub piwnicy w celu dalszego przechowywania.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g