alkoholowy ajerkoniak
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
wlej mleko do głębokiego rondla, dodaj 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, włóż goździki i cynamon.
na małym ogniu zagotuj mleko-zajmie to 5 minut.
oddziel żółtka od białek i umieść pierwsze w głębokiej misce, dodaj cukier i ubij mikserem elektrycznym, aż będą gładkie i gładkie.
wlej lekko schłodzone mleko (do 35 stopni) cienkim strumieniem do masy żółtkowej, ubijając wszystko mikserem, aby żółtka się nie zsiadły.
Wyślij masę z powrotem do rondla i na średnim ogniu, ciągle mieszając podgrzewaj, aż mieszanina zgęstnieje.
odcedź masę, aby pozbyć się goździków i odstaw do ostygnięcia na godzinę.
dodaj śmietanę, Rum, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i gałkę muszkatołową i ubij.
podawaj schłodzone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g