alkoholowy ajerkoniak

niezwykły koktajl alkoholowy ajerkoniak-zaskocz swoich gości! To aromatyczny i pyszny koktajl. Nieco niezwykłe połączenie ajerkoniaka, przypraw i rumu znanego z dzieciństwa po prostu podbija. Jest pyszny-gotuj i ciesz się!
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 48 % 16 g
215 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wlej mleko do głębokiego rondla, dodaj 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, włóż goździki i cynamon.
na małym ogniu zagotuj mleko-zajmie to 5 minut.
oddziel żółtka od białek i umieść pierwsze w głębokiej misce, dodaj cukier i ubij mikserem elektrycznym, aż będą gładkie i gładkie.
wlej lekko schłodzone mleko (do 35 stopni) cienkim strumieniem do masy żółtkowej, ubijając wszystko mikserem, aby żółtka się nie zsiadły.
Wyślij masę z powrotem do rondla i na średnim ogniu, ciągle mieszając podgrzewaj, aż mieszanina zgęstnieje.
odcedź masę, aby pozbyć się goździków i odstaw do ostygnięcia na godzinę.
dodaj śmietanę, Rum, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i gałkę muszkatołową i ubij.
podawaj schłodzone.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy