ziemniaki z boczniakami

przepis na pyszne ziemniaki z grzybami nasyci i zachwyci każdego. Prosty przepis na pyszne smażone ziemniaki z boczniakami. Aby uzyskać najlepszy smak,1 łyżkę oleju roślinnego można zastąpić masłem. Możesz użyć dowolnych grzybów według własnego gustu.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 38 % 8 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

pokrój ziemniaki na 4 części.
gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.
boczniaki pokroić w kostkę.
pokrój ziemniaki.
na rozgrzanej patelni dodaj 1 łyżkę oleju.
rozłóż boczniaki.
sól.
gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu.
Przenieś grzyby na talerz.
dodaj olej do patelni.
smażyć na na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając ziemniaki co 2 minuty.
dodaj grzyby do ziemniaków.
dodaj sól, pieprz.

boczniak pospolity lub boczniak ostrygowaty lub grzyb ostrygowaty to jadalny grzyb z rodzaju boczniaka z rodziny boczniaków.
owocniki boczniaka są cennym produktem dietetycznym, ponieważ mają niską zawartość kalorii (38-41 kcal) i zawierają wiele substancji potrzebnych organizmowi ludzkiemu.

pod względem zawartości białka (15-25 %) i składu aminokwasów, w tym niezbędnych (walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, fenyloalanina), boczniak przewyższa wszystkie uprawy warzyw z wyjątkiem roślin strączkowych i jest zbliżony do produktów mięsno-mlecznych. Białka owocników boczniaka charakteryzują się wysoką strawnością, która w wyniku obróbki cieplnej wzrasta do 70%, co odpowiada strawności białek chleba żytniego.

zawartość tłuszczu w owocnikach boczniaka jest niewielka (2,2 mg na 100 g suchej masy grzyba), 67% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Boczniak pospolity jest naturalnym źródłem statyn (lowastatyny), które hamują syntezę cholesterolu.

węglowodany w owocnikach boczniaka stanowią 68-74% suchej masy, z czego udział łatwo przyswajalnych węglowodanów (glukoza, fruktoza, sacharoza) wynosi 14-20%. Polisacharydy beta-glukany (lentinan) wyizolowane z boczniaków mają wysokie działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące; mannitol i chityna, które są częścią frakcji błonnika, są skutecznym sorbentem substancji toksycznych.

Wśród minerałów zawartych w boczniakach są potas, fosfor, żelazo, a także wapń, kobalt, selen, cynk, miedź i szereg innych pierwiastków potrzebnych organizmowi ludzkiemu.

boczniak jest doskonałym źródłem zarówno witamin rozpuszczalnych w wodzie, jak i rozpuszczalnych w tłuszczach, porównywalnym z produktami mięsnymi, warzywami i owocami. Owocniki boczniaka zawierają cały kompleks witamin z grupy B, a także kwas askorbinowy, witaminę PP (5-10 razy więcej niż w warzywach), D2, E.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy