skład / składniki
metoda gotowania
pokrój ziemniaki na 4 części.
gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.
boczniaki pokroić w kostkę.
pokrój ziemniaki.
na rozgrzanej patelni dodaj 1 łyżkę oleju.
rozłóż boczniaki.
sól.
gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu.
Przenieś grzyby na talerz.
dodaj olej do patelni.
smażyć na na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając ziemniaki co 2 minuty.
dodaj grzyby do ziemniaków.
dodaj sól, pieprz.
boczniak pospolity lub boczniak ostrygowaty lub grzyb ostrygowaty to jadalny grzyb z rodzaju boczniaka z rodziny boczniaków.
owocniki boczniaka są cennym produktem dietetycznym, ponieważ mają niską zawartość kalorii (38-41 kcal) i zawierają wiele substancji potrzebnych organizmowi ludzkiemu.
pod względem zawartości białka (15-25 %) i składu aminokwasów, w tym niezbędnych (walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, fenyloalanina), boczniak przewyższa wszystkie uprawy warzyw z wyjątkiem roślin strączkowych i jest zbliżony do produktów mięsno-mlecznych. Białka owocników boczniaka charakteryzują się wysoką strawnością, która w wyniku obróbki cieplnej wzrasta do 70%, co odpowiada strawności białek chleba żytniego.
zawartość tłuszczu w owocnikach boczniaka jest niewielka (2,2 mg na 100 g suchej masy grzyba), 67% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Boczniak pospolity jest naturalnym źródłem statyn (lowastatyny), które hamują syntezę cholesterolu.
węglowodany w owocnikach boczniaka stanowią 68-74% suchej masy, z czego udział łatwo przyswajalnych węglowodanów (glukoza, fruktoza, sacharoza) wynosi 14-20%. Polisacharydy beta-glukany (lentinan) wyizolowane z boczniaków mają wysokie działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące; mannitol i chityna, które są częścią frakcji błonnika, są skutecznym sorbentem substancji toksycznych.
Wśród minerałów zawartych w boczniakach są potas, fosfor, żelazo, a także wapń, kobalt, selen, cynk, miedź i szereg innych pierwiastków potrzebnych organizmowi ludzkiemu.
boczniak jest doskonałym źródłem zarówno witamin rozpuszczalnych w wodzie, jak i rozpuszczalnych w tłuszczach, porównywalnym z produktami mięsnymi, warzywami i owocami. Owocniki boczniaka zawierają cały kompleks witamin z grupy B, a także kwas askorbinowy, witaminę PP (5-10 razy więcej niż w warzywach), D2, E.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g