skład / składniki
metoda gotowania
marmurkowa wołowina to jedna z najsmaczniejszych potraw na świecie. A najczęstszym daniem tego mięsnego przysmaku są grillowane steki. Można go kupić w działach mięsnych supermarketu lub specjalistycznych sklepach internetowych.
przede wszystkim musisz przygotować mięso do smażenia. Jeśli steki są kupowane z wyprzedzeniem, w tym przypadku należy je wcześniej wyjąć z lodówki na około godzinę, a nawet dwie przed bezpośrednim gotowaniem. Aby danie było soczyste i smaczne, mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
bliżej czasu gotowania konieczne jest uruchomienie grilla, aby dobrze i równomiernie się rozgrzał. Temperatura grilla powinna wynosić około 120 stopni Celsjusza.
dobrze opłucz stek w temperaturze pokojowej pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posyp solą i niejako wyciśnij ją na powierzchnię kawałka mięsa. Następnie dopraw stek suchymi przyprawami według własnych upodobań, również naciskając rękami przyprawy bezpośrednio na wołowinę. Stosunek soli do przypraw zależy od specjalnie wybranej przyprawy, ponieważ gotowa mieszanka przypraw może już sama zawierać wystarczającą ilość soli.
przyprawiony stek połóż na rozgrzanym grillu i smaż z jednej strony, aż jego temperatura wewnętrzna osiągnie 52 stopnie Celsjusza. W takim przypadku mięso będzie odpowiadać poziomowi średnio wysmażonego. Temperaturę wewnętrzną można zmierzyć za pomocą termometru do gotowania.
następnie zdejmij steki z ognia na osobny talerz i posmaruj je połową porcji masła. Następnie Ustaw grill na maksymalną moc i podgrzej go przez 10 minut. Ponownie umieść steki na grillu i smaż je z drugiej strony przez kilka minut lub trochę dłużej, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
posmaruj gotowe marmurkowe steki wołowe pozostałym masłem i podawaj natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g