skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Aby nie zagłuszyć naturalnego smaku mięsa, lepiej jest użyć tylko soli i czarnego pieprzu jako przyprawy. Kto lubi mięso o ostrzejszym smaku, może dodać kolejną czerwoną mieloną paprykę.
Krok 2:
Stek najlepiej zrobić ze świeżej polędwicy wieprzowej. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, aby stek był dobrze ugotowany w środku. Dlatego jeśli został zamrożony, pozwól mu rozmrozić się w naturalnych warunkach. Pokrój kawałek wieprzowiny na płyty o grubości nie większej niż 3 centymetry. Opłucz steki i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Włącz ogień.
Krok 3:
Pocieramy wieprzowinę przyprawami po obu stronach. Jeśli mięso jest smarowane olejem roślinnym, nie trzeba wlewać dodatkowego oleju na patelnię. Do smażenia steków używamy patelni żeliwnej lub z grubym dnem. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim wieprzowinę. Smażyć kawałek mięsa z jednej strony na złoty kolor. Smaż stek na dużym ogniu, dosłownie, 3 minuty, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony, aż się zarumieni.
Krok 4:
Wrzący olej rozpryskuje się podczas smażenia, więc musisz bardzo uważać, aby się nie poparzyć. Natychmiast kawałek mięsa nie musi być przekłuty widelcem ani nożem, aby sok nie wypłynął, ale pozostał w środku, wtedy stek okaże się soczysty. Zmniejsz ogień do średniego. Aby zapobiec przypaleniu mięsa, możesz dodać trochę wody na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj stek na ogniu przez około 15 minut. Następnie obróć stek, wyłącz ogień.
Krok 5:
Stek zostawiamy na patelni pod przykryciem na kolejne 15 minut. Stek wieprzowy jest gotowy. Podajemy go do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez, ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g