stek wieprzowy na patelni z czarnym pieprzem

soczysta i delikatna wieprzowina dla miłośników naturalnego mięsa bez dodatków. Stek wieprzowy to nie tylko niesamowicie smaczne, ale także obfite i pożywne danie. Nadaje się zarówno na lunch w dni powszednie, jak i na świąteczny stół lub romantyczną kolację jako gorącą. To danie docenią ci, którzy lubią mieć dużo mięsa o naturalnym smaku, bez różnego rodzaju dodatków: warzyw, przypraw i przypraw. Jednocześnie stek na patelni gotuje się bardzo szybko i bez zbędnych kłopotów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 15 g
tłuszcze 64 % 27 g
węglowodany 0 % 0 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Aby nie zagłuszyć naturalnego smaku mięsa, lepiej jest użyć tylko soli i czarnego pieprzu jako przyprawy. Kto lubi mięso o ostrzejszym smaku, może dodać kolejną czerwoną mieloną paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stek najlepiej zrobić ze świeżej polędwicy wieprzowej. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, aby stek był dobrze ugotowany w środku. Dlatego jeśli został zamrożony, pozwól mu rozmrozić się w naturalnych warunkach. Pokrój kawałek wieprzowiny na płyty o grubości nie większej niż 3 centymetry. Opłucz steki i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Włącz ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy wieprzowinę przyprawami po obu stronach. Jeśli mięso jest smarowane olejem roślinnym, nie trzeba wlewać dodatkowego oleju na patelnię. Do smażenia steków używamy patelni żeliwnej lub z grubym dnem. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim wieprzowinę. Smażyć kawałek mięsa z jednej strony na złoty kolor. Smaż stek na dużym ogniu, dosłownie, 3 minuty, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony, aż się zarumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzący olej rozpryskuje się podczas smażenia, więc musisz bardzo uważać, aby się nie poparzyć. Natychmiast kawałek mięsa nie musi być przekłuty widelcem ani nożem, aby sok nie wypłynął, ale pozostał w środku, wtedy stek okaże się soczysty. Zmniejsz ogień do średniego. Aby zapobiec przypaleniu mięsa, możesz dodać trochę wody na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj stek na ogniu przez około 15 minut. Następnie obróć stek, wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stek zostawiamy na patelni pod przykryciem na kolejne 15 minut. Stek wieprzowy jest gotowy. Podajemy go do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez, ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy