burrito z filetem z kurczaka, fasolą i pomidorami

godne danie prawdziwej kuchni meksykańskiej! Pikantne, sycące, bardzo łatwe do zrobienia burrito, które odbywa się za jednym zamachem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 49 % 17 g
170 kcal
IG: 31 / 25 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować burrito na obiad, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj jedną główkę cebuli i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój trzysta gramów fileta z kurczaka na kawałki i włóż na patelnię, smaż, mieszając na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekany kawałek czerwonej papryki chili na patelnię, czarny pieprz do smaku, łyżeczkę soli i dalej smaż, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sto gramów fasoli na patelnię i smaż dalej na małym ogniu. Pokrój jednego pomidora na kawałki i zetrzyj sto gramów twardego sera na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pokrojonego pomidora na patelnię i mieszaj, aby dalej smażyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów sosu pomidorowego na patelnię i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kurczaka z warzywami na wolnym ogniu przez piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowanego kurczaka z warzywami rozprowadzamy z patelni do dużej miski i dodajemy części startego sera, mieszając wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadzienie do burrito układamy tuż poniżej środka tortilli, rozprowadzając w formie paska i prawidłowo owijając. Obfite i bardzo łatwe do zrobienia burrito na obiad jest gotowe! Smacznego dla wszystkich!

Burrito to przyzwoite danie prawdziwej kuchni meksykańskiej, składające się z miękkiej tortilli kukurydzianej lub pszennej, w którą zawija się różnorodne nadzienie. Do naczynia można dodać w razie potrzeby gotowane mięso mielone lub posiekane mięso, rozgotowaną fasolę, ryż, pomidory, awokado, ser. Jako sos do domowego burrito możesz użyć kwaśnej śmietany lub pikantnej salsy (lub dowolnego ostrego sosu, który lubisz). Tortilla to podstawa każdego rodzaju meksykańskiego burrito. Meksykańskie gospodynie domowe i nie tylko zawijają wszelkiego rodzaju nadzienia w tę płaską tortillę z mąki kukurydzianej lub pszennej. Pomimo skomplikowanej nazwy samodzielne gotowanie tortilli w kuchni nie będzie trudniejsze niż zwykłe naleśniki. Tortilla to cienka meksykańska tortilla z mąki kukurydzianej lub pszennej o neutralnym smaku. Zawiera witaminy z grupy B, E, H, PP, potas, wapń, magnez, żelazo itp.ciasta są używane do przygotowania enchilady, burrito, fajitos, tacos, quesadilla, gdzie zawija się w nie różne nadzienia, zarówno słodkie, jak i słone. Ponadto tortilla jest często podawana zamiast chleba do innych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g

Podobne przepisy