skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować burrito na obiad, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Drobno posiekaj jedną główkę cebuli i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego na złoty kolor.
Krok 3:
Pokrój trzysta gramów fileta z kurczaka na kawałki i włóż na patelnię, smaż, mieszając na małym ogniu.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekany kawałek czerwonej papryki chili na patelnię, czarny pieprz do smaku, łyżeczkę soli i dalej smaż, mieszając.
Krok 5:
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sto gramów fasoli na patelnię i smaż dalej na małym ogniu. Pokrój jednego pomidora na kawałki i zetrzyj sto gramów twardego sera na grubej tarce.
Krok 6:
Włóż pokrojonego pomidora na patelnię i mieszaj, aby dalej smażyć.
Krok 7:
Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów sosu pomidorowego na patelnię i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kurczaka z warzywami na wolnym ogniu przez piętnaście minut.
Krok 8:
Ugotowanego kurczaka z warzywami rozprowadzamy z patelni do dużej miski i dodajemy części startego sera, mieszając wszystkie składniki.
Krok 9:
Nadzienie do burrito układamy tuż poniżej środka tortilli, rozprowadzając w formie paska i prawidłowo owijając. Obfite i bardzo łatwe do zrobienia burrito na obiad jest gotowe! Smacznego dla wszystkich!
Burrito to przyzwoite danie prawdziwej kuchni meksykańskiej, składające się z miękkiej tortilli kukurydzianej lub pszennej, w którą zawija się różnorodne nadzienie. Do naczynia można dodać w razie potrzeby gotowane mięso mielone lub posiekane mięso, rozgotowaną fasolę, ryż, pomidory, awokado, ser. Jako sos do domowego burrito możesz użyć kwaśnej śmietany lub pikantnej salsy (lub dowolnego ostrego sosu, który lubisz). Tortilla to podstawa każdego rodzaju meksykańskiego burrito. Meksykańskie gospodynie domowe i nie tylko zawijają wszelkiego rodzaju nadzienia w tę płaską tortillę z mąki kukurydzianej lub pszennej. Pomimo skomplikowanej nazwy samodzielne gotowanie tortilli w kuchni nie będzie trudniejsze niż zwykłe naleśniki. Tortilla to cienka meksykańska tortilla z mąki kukurydzianej lub pszennej o neutralnym smaku. Zawiera witaminy z grupy B, E, H, PP, potas, wapń, magnez, żelazo itp.ciasta są używane do przygotowania enchilady, burrito, fajitos, tacos, quesadilla, gdzie zawija się w nie różne nadzienia, zarówno słodkie, jak i słone. Ponadto tortilla jest często podawana zamiast chleba do innych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g