Shakshuka na śniadanie

pyszna i satysfakcjonująca opcja śniadaniowa! Shakshuka to wspaniała opcja na obfite śniadanie. Przygotowuje się go tradycyjnie-jajka duszone w sosie pomidorowym. W razie potrzeby do sosu warzywnego można dodać bakłażany, grzyby, można nawet trochę mięsa mielonego lub kiełbasy) przygotujemy klasyczną wersję. Danie jest przygotowywane bardzo szybko, a smak jest doskonały! W krótkim czasie zawsze możesz nakarmić swoją rodzinę obfitym śniadaniem!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 33 % 5 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj proste produkty. Lepiej jest wziąć duże, mięsiste pomidory. Bułgarska papryka może wziąć jedną dużą lub dwie mniejsze. Ilość czosnku według Twojego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj pomidory. Na każdym owocu musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża, włożyć je do głębokiej miski i zalać wrzącą wodą. Pozostaw to na 5 minut. Robimy to, aby dobrze i łatwo usunąć skórkę. Następnie przenieś do zimnej i lodowatej wody lub zostaw trochę, szybko ostygną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łatwo zdejmij górną skórkę i pokrój pomidory w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotujemy resztę warzyw. Pokrój cebulę w drobną kostkę, obierz paprykę z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek można przepuścić przez prasę lub pokroić na małe kawałki. Zgniatam każdy ząbek szeroką stroną noża i kroję bardzo drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na oleju roślinnym smażyć cebulę do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj posiekaną paprykę i smaż, aż papryka będzie w połowie gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek, wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posiekane pomidory, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól-pieprz do smaku, dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj, pozwól naszemu sosowi się zagotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W gotowym sosie robimy łyżką lekko wgłębienia ,jak & quot; rogi kwadratu & quot; okazuje się i wbijamy jajko do każdego. Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku. Na małym ogniu doprowadzamy je do gotowości. Jeśli chcesz, aby żółtko było całkowicie dobrze ugotowane, przykryj patelnię pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wiewiórki złapały się, żółtko trochę drży-nasza ulubiona wersja Shakshuki! Śniadanie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj. Pyszne z białym chlebem. Gotuj dla zdrowia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

Shakshuka może być nie tylko pysznym śniadaniem, ale także kompletnym lunchem. Ze świeżym chlebem, jajka duszone w sosie warzywnym....pyszności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy