skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj proste produkty. Lepiej jest wziąć duże, mięsiste pomidory. Bułgarska papryka może wziąć jedną dużą lub dwie mniejsze. Ilość czosnku według Twojego gustu.
Krok 2:
Najpierw przygotuj pomidory. Na każdym owocu musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża, włożyć je do głębokiej miski i zalać wrzącą wodą. Pozostaw to na 5 minut. Robimy to, aby dobrze i łatwo usunąć skórkę. Następnie przenieś do zimnej i lodowatej wody lub zostaw trochę, szybko ostygną.
Krok 3:
Łatwo zdejmij górną skórkę i pokrój pomidory w kostkę.
Krok 4:
Teraz przygotujemy resztę warzyw. Pokrój cebulę w drobną kostkę, obierz paprykę z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek można przepuścić przez prasę lub pokroić na małe kawałki. Zgniatam każdy ząbek szeroką stroną noża i kroję bardzo drobno.
Krok 5:
Na patelni na oleju roślinnym smażyć cebulę do miękkości.
Krok 6:
Następnie dodaj posiekaną paprykę i smaż, aż papryka będzie w połowie gotowa.
Krok 7:
Dodaj czosnek, wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Następnie posiekane pomidory, wymieszaj.
Krok 9:
Sól-pieprz do smaku, dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj, pozwól naszemu sosowi się zagotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 10:
W gotowym sosie robimy łyżką lekko wgłębienia ,jak & quot; rogi kwadratu & quot; okazuje się i wbijamy jajko do każdego. Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku. Na małym ogniu doprowadzamy je do gotowości. Jeśli chcesz, aby żółtko było całkowicie dobrze ugotowane, przykryj patelnię pokrywką.
Krok 11:
Wiewiórki złapały się, żółtko trochę drży-nasza ulubiona wersja Shakshuki! Śniadanie jest gotowe.
Krok 12:
Posyp gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj. Pyszne z białym chlebem. Gotuj dla zdrowia.
Krok 13:
Smacznego!
Shakshuka może być nie tylko pysznym śniadaniem, ale także kompletnym lunchem. Ze świeżym chlebem, jajka duszone w sosie warzywnym....pyszności!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g