danie o pięknej nazwie & bdquo;Shakshuka & rdquo; ma zarówno arabskie, jak i izraelskie korzenie. A kto dokładnie jest jej & bdquo;rodzicem & rdquo;, teraz już się nie dowiesz (prawdopodobnie Tunezja). Jednak dziś najbardziej ugruntowała swoją pozycję w kuchni żydowskiej, chociaż zarówno Azerbejdżanie, jak i Arabowie lubią ją gotować.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach shakshuki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
pietruszka | 45 | 3.7 | 0.4 | 7.6 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
Shakshuka jest przygotowywana ze smażonych jajek, aby żółtko nie zostało uszkodzone. Z dodatkiem cebuli, pomidorów, papryki, sera, świeżych ziół i przypraw. W różnych odmianach skład produktów może się różnić i być uzupełniony, na przykład, ostrą papryką, sosem, kiełbasą, czosnkiem.
preferowane są przyprawy: kolendra, Zira, mielony pieprz, kurkuma. Znaczenie gotowania sprowadza się do tego, że pokrojone warzywa są najpierw gotowane na patelni z oliwą z oliwek. A następnie jajka są delikatnie wbijane na nich. Różni się od jajecznicy znanej wielu z pomidorami Shakshuka. Posiekane świeże zioła danie posypane na końcu.
podaje się tradycyjnie z tortillami w rozgrzanym naczyniu. Dlaczego w podgrzanym? Jeśli przeniesiesz go z gorącej patelni do zimnego talerza, szybko spadnie, straci blask.
Shakshuka najlepiej gotować na porcjach i podawać w nich. Więc pozostanie gorąca przez długi czas, odda cały swój niesamowity smak.
pomidory można bezpiecznie zastąpić rozcieńczoną pastą pomidorową i całkowicie usunąć ser. Klasyczna forma wykorzystuje fetę lub ser pokrojony w kostkę. Zamiast tortilli Pete, które niezmiennie towarzyszą temu daniu w domu, możesz wziąć chleb pita lub dowolne świeże/słone tortille.
pięć najszybszych przepisów na shakshuk:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Shakshuka żydowska na śniadanie z papryką i pomidorami | 30 min | 102 | +163 |
Shakshuka na śniadanie | 30 min | 99 | +168 |
Shakshuka Classic | 30 min | 67 | +88 |
Izraelska Shakshuka | 55 min | 106 | +48 |
Shakshuka na patelni | 1 h | 118 | +28 |
najlepszym napojem pod shakshuką jest gęsta czarna kawa parzona po arabsku lub turecku. Ale można go również zastąpić zwykłym instant.