Shakshuka z zielenią boćwiny i cukinią

Chcesz egzotyczne śniadanie? Przygotuj to afrykańskie danie! Piękne, smaczne, satysfakcjonujące, pożywne i zdrowe. Tak wygląda śniadanie (lub kolacja), a jednocześnie lekkie, ponieważ jest dużo zieleni. Koniecznie wypróbuj Tunezyjską wersję jajecznicy i oceń, jak niezwykłe i niesamowicie smaczne może być :)
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 14 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Rozgrzej połowę oleju z pestek winogron (lub innego aromatycznego oleju roślinnego) na średnim ogniu na patelni i smaż na nim czosnek i zieloną cebulę przez około 4 minuty. Mieszaj często, aby uniknąć przypalenia.

2. Drobno posiekaj jarmuż i dodaj do podsmażonego czosnku i cebuli. Mieszając, dodaj wodę i gotuj, aż liście kapusty zwiędną.

3. Zdejmij z ognia i umieść wszystko w misce blendera. Dodaj tam kminek i kolendrę.

4. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkości, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.

5. Posiekana sałata i pietruszka są również wysyłane do miski blendera. Zmiel wszystko, aż puree będzie gładkie. Sól i w razie potrzeby dostosuj konsystencję puree za pomocą wody.

6. Na kuchence rozgrzej głęboką, nadającą się do piekarnika patelnię z drugą połową oleju z pestek winogron. Dodaj jalapeno i gotuj paprykę do miękkości.

7. Następnie dodaj startą cukinię i posiekany boćwina, gotuj również do miękkości.

8. Dodaj przecier z kapusty, wymieszaj i w razie potrzeby dostosuj ilość soli do smaku.

9. Za pomocą łyżki zrób 8 wgłębień w zielonym puree ziemniaczanym i wbij jajko do każdego z nich. Gotuj, aż białko lekko zgęstnieje, nie zapominając o dodaniu soli do przyszłej shakshuki.

10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wyślij naczynie z pieca do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

11. Gotowe danie posyp fetą, udekoruj pieprzem, cebulą i natką pietruszki.

podawaj shakshukę na gorąco.

wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy