skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej połowę oleju z pestek winogron (lub innego aromatycznego oleju roślinnego) na średnim ogniu na patelni i smaż na nim czosnek i zieloną cebulę przez około 4 minuty. Mieszaj często, aby uniknąć przypalenia.
2. Drobno posiekaj jarmuż i dodaj do podsmażonego czosnku i cebuli. Mieszając, dodaj wodę i gotuj, aż liście kapusty zwiędną.
3. Zdejmij z ognia i umieść wszystko w misce blendera. Dodaj tam kminek i kolendrę.
4. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkości, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.
5. Posiekana sałata i pietruszka są również wysyłane do miski blendera. Zmiel wszystko, aż puree będzie gładkie. Sól i w razie potrzeby dostosuj konsystencję puree za pomocą wody.
6. Na kuchence rozgrzej głęboką, nadającą się do piekarnika patelnię z drugą połową oleju z pestek winogron. Dodaj jalapeno i gotuj paprykę do miękkości.
7. Następnie dodaj startą cukinię i posiekany boćwina, gotuj również do miękkości.
8. Dodaj przecier z kapusty, wymieszaj i w razie potrzeby dostosuj ilość soli do smaku.
9. Za pomocą łyżki zrób 8 wgłębień w zielonym puree ziemniaczanym i wbij jajko do każdego z nich. Gotuj, aż białko lekko zgęstnieje, nie zapominając o dodaniu soli do przyszłej shakshuki.
10. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wyślij naczynie z pieca do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
11. Gotowe danie posyp fetą, udekoruj pieprzem, cebulą i natką pietruszki.
podawaj shakshukę na gorąco.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g