skład / składniki
gotowanie krok po kroku
lekko podsmaż obraną i pokrojoną w półpierścienie cebulę na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody i trzymaj na średnim ogniu, aż woda wyparuje, często mieszając. Gotuj przez 10 minut. Dodaj wodę 6-7 razy, gdy odparujesz. Powinieneś uzyskać miękką masę kremowego koloru.
wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na pomidorach i zanurz je we wrzącej wodzie na kilka sekund. Zdejmij skórkę i pokrój miąższ w kostkę.
połóż pomidory na cebuli, dodaj tutaj paprykę pokrojoną w kostkę, ostrą paprykę. Dusić na ogniu przez 10 minut.
posolić, osłodzić, włożyć ziry i zioła.
wyjdzie coś w rodzaju dżemu z warzyw.
teraz ostrożnie wybić jajka na te warzywa, aby nie uszkodzić żółtka.
sól białko, ale nie żółtko, w przeciwnym razie sól stworzy na nim plamy.
trzymaj Shakshukę w ogniu do & nbsp;gotowości, nie przykrywaj pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g