Shakshuka żydowska na śniadanie z papryką i pomidorami

bardzo smaczne i zdrowe danie z jajek i warzyw o Arabskich korzeniach. Ciekawe danie. Shakshuka to danie kuchni arabskiej, które jest bardzo zdrowe i smaczne.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
102 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

lekko podsmaż obraną i pokrojoną w półpierścienie cebulę na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody i trzymaj na średnim ogniu, aż woda wyparuje, często mieszając. Gotuj przez 10 minut. Dodaj wodę 6-7 razy, gdy odparujesz. Powinieneś uzyskać miękką masę kremowego koloru.

wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na pomidorach i zanurz je we wrzącej wodzie na kilka sekund. Zdejmij skórkę i pokrój miąższ w kostkę.

połóż pomidory na cebuli, dodaj tutaj paprykę pokrojoną w kostkę, ostrą paprykę. Dusić na ogniu przez 10 minut.

posolić, osłodzić, włożyć ziry i zioła.

wyjdzie coś w rodzaju dżemu z warzyw.

teraz ostrożnie wybić jajka na te warzywa, aby nie uszkodzić żółtka.

sól białko, ale nie żółtko, w przeciwnym razie sól stworzy na nim plamy.

trzymaj Shakshukę w ogniu do & nbsp;gotowości, nie przykrywaj pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy