szaszłyki z koziego mięsa na węglu drzewnym

w sezonie wypadów na łono natury jest to niezbędne danie! Kebab z koziego mięsa to dość niezwykłe danie. Tradycyjnie mięso kebaba jest natychmiast marynowane, a następnie smażone. Kozie mięso nie jest wyjątkiem. Proces przygotowania przebiega w ten sam sposób, ale musisz znać pewne niuanse, aby mięso było soczyste i miękkie. W przypadku kebaba mięso koziego bez kości jest idealne. Kebaby z koziego mięsa podawane są z sosami, z ziołami i świeżymi warzywami. Możesz również dodać przystawkę: pieczone ziemniaki są bardzo harmonijnie połączone w smaku.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 30 min

1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy. Za pomocą dobrze naostrzonego noża odetnij nadmiar tłuszczu, folii i żył. Przygotowany kawałek mięsa kroimy jak zwykle na szaszłyki. Włóż mięso do głębokiej miski, w której zostanie marynowane.

2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Tutaj nie musisz żałować cebuli - im więcej, tym lepiej. Mięso nasączone sokiem z cebuli jest delikatne i soczyste. Rozłóż posiekaną cebulę w misce z kozim mięsem.

3. Włóż ziarna pieprzu do moździerza i zmiel tłuczkiem na proszek. Świeżo zmielony pieprz jest zawsze bardziej aromatyczny.

4. W misce z mięsem i cebulą rozprowadzamy zmielony czarny pieprz, posiekaną suszoną bazylię, zmieloną czerwoną paprykę. Sól również do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki rękami, aby cebula wypuściła jak najwięcej soku. Z czerwoną papryką nie musisz przesadzać, aby mięso nie było zbyt gorzkie. Używamy dosłownie szczypty.

5. Przykryj miskę pokrywką i wyślij do lodówki, aby mięso było marynowane. Zajmie to około 4 godzin. Ale jeśli chcesz, możesz zostawić go na jeden dzień, więc Kebab okaże się jeszcze bardziej soczysty.

6. Po upływie określonego czasu naciągamy mięso na szaszłyki. Kawałki powinny znajdować się w niewielkiej odległości od siebie - naciągamy ciężej niż zwykle wieprzowinę. Smażyć mięso na dobrze rozgrzanych węglach, aby mięso się ugotowało. Gdy pojawi się ogień, natychmiast go gasimy. Przekręć szpikulec, aby Kebab się nie przypalił. Smażyć, aż pojawi się złoty kolor.

podajemy gorący kebab ze świeżymi warzywami, sosami, z chlebem pita.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Koza - 216   kcal/100g

Podobne przepisy