skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy. Za pomocą dobrze naostrzonego noża odetnij nadmiar tłuszczu, folii i żył. Przygotowany kawałek mięsa kroimy jak zwykle na szaszłyki. Włóż mięso do głębokiej miski, w której zostanie marynowane.
2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Tutaj nie musisz żałować cebuli - im więcej, tym lepiej. Mięso nasączone sokiem z cebuli jest delikatne i soczyste. Rozłóż posiekaną cebulę w misce z kozim mięsem.
3. Włóż ziarna pieprzu do moździerza i zmiel tłuczkiem na proszek. Świeżo zmielony pieprz jest zawsze bardziej aromatyczny.
4. W misce z mięsem i cebulą rozprowadzamy zmielony czarny pieprz, posiekaną suszoną bazylię, zmieloną czerwoną paprykę. Sól również do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki rękami, aby cebula wypuściła jak najwięcej soku. Z czerwoną papryką nie musisz przesadzać, aby mięso nie było zbyt gorzkie. Używamy dosłownie szczypty.
5. Przykryj miskę pokrywką i wyślij do lodówki, aby mięso było marynowane. Zajmie to około 4 godzin. Ale jeśli chcesz, możesz zostawić go na jeden dzień, więc Kebab okaże się jeszcze bardziej soczysty.
6. Po upływie określonego czasu naciągamy mięso na szaszłyki. Kawałki powinny znajdować się w niewielkiej odległości od siebie - naciągamy ciężej niż zwykle wieprzowinę. Smażyć mięso na dobrze rozgrzanych węglach, aby mięso się ugotowało. Gdy pojawi się ogień, natychmiast go gasimy. Przekręć szpikulec, aby Kebab się nie przypalił. Smażyć, aż pojawi się złoty kolor.
podajemy gorący kebab ze świeżymi warzywami, sosami, z chlebem pita.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Koza - 216 kcal/100g