skład / składniki
metoda gotowania
maślana ryba ma świetny smak. Zawiera wiele przydatnych substancji i witamin. Większość kucharzy zaleca gotowanie takiej ryby przez smażenie. Podczas tego procesu produkt pozbywa się dużej ilości tłuszczu. Aby jeszcze bardziej zrównoważyć zawartość kalorii, zaleca się jeść więcej warzyw z maślaną rybą. Warzywa mogą być świeże, duszone, pieczone, grillowane.
steki z ryb maślanych są zwykle sprzedawane w postaci mrożonej. Przed gotowaniem należy je rozmrozić. Możesz to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej.
1. Rozmrożony stek pocieramy solą po obu stronach, wkładamy do małego pojemnika.
2. Lekko posyp rybę oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
3. Papryczka chili jest oczyszczona z nasion, niewielka jej część jest mielona nożem. Rozłóż paprykę na rybie. W razie potrzeby możesz dodać całą paprykę lub jej część.
4. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania. Zajmie to od 30 do 40 minut.
5. Po określonym czasie połóż rybę na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż stek przez 5 minut z każdej strony. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowych olejów, ponieważ sama ryba jest dość tłusta.
6. Na pozostałym soku z ryby podsmaż szpinak do miękkości. Rozłóż szpinak i stek na talerzu.
podawaj danie na stole na gorąco. Jako dodatek możesz użyć gotowanego ryżu lub grillowanych warzyw. Ryba maślana jest bardzo kaloryczna, więc przystawka powinna być maksymalnie lekka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ryba maślana - 112 kcal/100g