Sałatka z mięsa strusia z warzywami

jeść egzotyczne mięso? Nie wiesz co ugotować? Czytaj! Sałatka z mięsa strusia z warzywami to danie piękne, smaczne i oryginalne. Taka sałatka będzie ozdobą stołu, jeśli spodziewasz się Gości. To tylko składniki powinny być przygotowane z wyprzedzeniem. Przygotowanie sałatki wcale nie jest trudne, a gotowe danie z pewnością zachwyci i zaskoczy gości.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 32 % 8 g
128 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Myj pęcherzycę, połóż ją na ręczniku papierowym, osusz nadmiar wilgoci. Pokrój pęcherzycę na połówki. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój marynowaną paprykę na kawałki mniej więcej proporcjonalne do połówek pęcherzycy.

2. Mięso strusie, wstępnie umyte i wysuszone ręcznikami papierowymi, posmaruj ze wszystkich stron połową oliwy z oliwek zmieszanej z przyprawami. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, połóż na niej mięso i gotuj przez pięć minut z każdej strony. Musisz nadać mięsu rumiany kolor, ale staraj się go nie rozgotować.

3. Następnie bezpośrednio na patelni (lub przenieś mięso do naczynia do pieczenia) włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 10 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika i pozostawieniu w temperaturze pokojowej na 5 minut, a następnie przenieś na naczynie, pokrój na kawałki i całkowicie ostudź.

4. W rondlu na średnim ogniu podgrzej pozostały olej, włóż do niego cebulę i smaż z ciągłym mieszaniem przez 2 minuty. Dodaj pęcherzycę, posiekaną paprykę, cukier, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu, solankę. Wszystko dobrze wymieszaj, poczekaj, aż mieszanina się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem przez 15 minut. Następnie wyjmij cynamon i anyż z patelni i pozostaw mieszaninę do całkowitego ostygnięcia.

5. Blanszujemy szpinak, dla którego zanurzamy go (całe liście) w rondlu z dużą ilością wrzącej wody i natychmiast wyjmujemy. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

5. Rozłóż mięso na porcjach. Rozłóż kukurydzę, blanszowany szpinak na talerzach, polej sosem z pęcherzycą. Udekoruj sałatkę gałązką świeżego rozmarynu.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pęcherzyca - 32   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Mięso strusia - 159   kcal/100g

Podobne przepisy