skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy składniki:
- mięso myjemy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki, przenosimy do miski i odkładamy na bok;
- cebulę obieramy i grubo kroimy;
- myjemy również główkę czosnku, kroimy goździki na kilka części. Możesz dodać więcej czosnku - tutaj skupiamy się na naszym smaku. Nawiasem mówiąc, w oryginalnym przepisie dodaje się trzy główki czosnku;
- umyj, osusz i grubo pokrój papryczki chili. Nasiona są usuwane, ale jeśli chcesz specjalnej pikanterii, można je częściowo całkowicie pozostawić;
- kawałek korzenia imbiru myjemy, obieramy i kroimy w plasterki;
- umyj pomidory, osusz i pokrój na ćwiartki.
2. Składniki są przygotowane, rozpoczynamy proces gotowania Curry. Najpierw zajmijmy się mieszanką przypraw:
- włóż orzechy nerkowca do miski blendera, wyślij tam pozostałe składniki (z wyjątkiem gałki muszkatołowej), a następnie posiekaj i wymieszaj. Możesz po prostu użyć moździerza i tłuczka;
- połącz powstałą mieszaninę z gałką muszkatołową, wymieszaj, aż będzie gładka.
3. Teraz gotujemy Sambal (Pikantny makaron):
- patelnię z grubym dnem, a jeszcze lepiej kocioł, podgrzewamy na średnim ogniu wraz z olejem rzepakowym;
- gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę, czosnek, imbir i chili. Gotuj wszystko razem, aż cebula zmięknie i będzie lekko złota;
- rozłóż wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw na patelni, wymieszaj i natychmiast dodaj pomidory;
- gotujemy wszystko razem, aż pomidory zmiękną, po czym zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy zawartość, aż powstanie pasta;
- zwracamy Sambal do ognia i gotujemy, aż olej zacznie się oddzielać.
4. Teraz gotujemy bezpośrednio Curry:
- wlej mleko kokosowe na patelnię z Sambal, rozłóż puree durian, wymieszaj, gotuj wszystko razem, aż masa lekko zgęstnieje;
- w Sambal układamy kawałki mięsa, dobrze mieszamy, aby było całkowicie pokryte pastą;
- zmniejsz ogrzewanie i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a Sambal zmniejszy swoją objętość;
- dodaj pastę tamaryndowca, wymieszaj.
gotowe! Podawaj curry z dodatkiem, na przykład idealnie komponuje się z gotowanym ryżem, świeżymi warzywami i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Tamaryndowiec - 239 kcal/100g
- Durian - 147 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Koza - 216 kcal/100g