curry z mięsem i durianem

przygotuj danie malajskie w swojej kuchni? Łatwo! Curry z mięsem i durianem to jasne danie, które może wstrząsnąć swoim niezwykłym smakiem. Wszyscy miłośnicy egzotyki i pikanterii powinni spróbować ugotować Curry według tego przepisu-jest to warte wysiłku i czasu. Nawiasem mówiąc, aby zaoszczędzić wysiłek, mięso można dusić w powolnej kuchence w minimalnej temperaturze. Wtedy nie będzie konieczne ciągłe monitorowanie i mieszanie, aby Curry się nie przypaliło.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Przygotowujemy składniki:

- mięso myjemy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na duże kawałki, przenosimy do miski i odkładamy na bok;

- cebulę obieramy i grubo kroimy;

- myjemy również główkę czosnku, kroimy goździki na kilka części. Możesz dodać więcej czosnku - tutaj skupiamy się na naszym smaku. Nawiasem mówiąc, w oryginalnym przepisie dodaje się trzy główki czosnku;

- umyj, osusz i grubo pokrój papryczki chili. Nasiona są usuwane, ale jeśli chcesz specjalnej pikanterii, można je częściowo całkowicie pozostawić;

- kawałek korzenia imbiru myjemy, obieramy i kroimy w plasterki;

- umyj pomidory, osusz i pokrój na ćwiartki.

2. Składniki są przygotowane, rozpoczynamy proces gotowania Curry. Najpierw zajmijmy się mieszanką przypraw:

- włóż orzechy nerkowca do miski blendera, wyślij tam pozostałe składniki (z wyjątkiem gałki muszkatołowej), a następnie posiekaj i wymieszaj. Możesz po prostu użyć moździerza i tłuczka;

- połącz powstałą mieszaninę z gałką muszkatołową, wymieszaj, aż będzie gładka.

3. Teraz gotujemy Sambal (Pikantny makaron):

- patelnię z grubym dnem, a jeszcze lepiej kocioł, podgrzewamy na średnim ogniu wraz z olejem rzepakowym;

- gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę, czosnek, imbir i chili. Gotuj wszystko razem, aż cebula zmięknie i będzie lekko złota;

- rozłóż wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw na patelni, wymieszaj i natychmiast dodaj pomidory;

- gotujemy wszystko razem, aż pomidory zmiękną, po czym zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy zawartość, aż powstanie pasta;

- zwracamy Sambal do ognia i gotujemy, aż olej zacznie się oddzielać.

4. Teraz gotujemy bezpośrednio Curry:

- wlej mleko kokosowe na patelnię z Sambal, rozłóż puree durian, wymieszaj, gotuj wszystko razem, aż masa lekko zgęstnieje;

- w Sambal układamy kawałki mięsa, dobrze mieszamy, aby było całkowicie pokryte pastą;

- zmniejsz ogrzewanie i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a Sambal zmniejszy swoją objętość;

- dodaj pastę tamaryndowca, wymieszaj.

gotowe! Podawaj curry z dodatkiem, na przykład idealnie komponuje się z gotowanym ryżem, świeżymi warzywami i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g
  • Durian - 147   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Koza - 216   kcal/100g

Podobne przepisy