Gulabjamuny w wersji uproszczonej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. W misce wymieszaj mleko w proszku,mąkę, cukier, kardamon i sodę oczyszczoną. Stopniowo wlewaj pełne mleko i mieszaj, aż powstanie gęste i elastyczne ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta o średnicy około 2 - 2,5 cm za pomocą szklanki Wytnij kółka, jak na pierogi, a na środku Wytnij małe kółka w stos. Okazało się jak baranek.
3. Rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu lub patelni, smaż z obu stron na średnim ogniu (możesz również usmażyć środek.) Podczas smażenia gulabjamuny zwiększają swoją objętość około dwukrotnie. Rozłóż na serwetkach, aby nadmiar oleju zniknął.
posyp cukrem pudrem.
2. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta o średnicy około 2 - 2,5 cm za pomocą szklanki Wytnij kółka, jak na pierogi, a na środku Wytnij małe kółka w stos. Okazało się jak baranek.
3. Rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu lub patelni, smaż z obu stron na średnim ogniu (możesz również usmażyć środek.) Podczas smażenia gulabjamuny zwiększają swoją objętość około dwukrotnie. Rozłóż na serwetkach, aby nadmiar oleju zniknął.
posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g