skład / składniki
gotowanie krok po kroku
W przypadku Dania pieczona wieprzowina lepiej jest wziąć szyjkę wieprzową. Możesz zastąpić szynkę lub łopatkę.
pokrój czosnek wzdłuż na 3-4 talerze, którymi następnie będziemy spieniać mięso. W przepisie ilość czosnku jest przybliżona, musisz wziąć tyle, aby wystarczyło do spiegowania.
nacięcia na wieprzowinie należy wykonywać ostrym nożem co pięć lub dziesięć cm.
połóż wieprzowinę na folii.
wymieszaj majonez, sól, musztardę i pieprz.
posmaruj mięso sosem, rozłóż na nim pozostałe czosnek.
owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii i włożyć do piekarnika na półtorej godziny(podgrzać do 180 g).
aby wieprzowina znalazła apetyczną skórkę, robimy to. Dodaj stopnie do 220.
Wytnij folię, a następnie polej wieprzowinę utworzonym sokiem.
Kontynuuj to, aż pojawi się skorupa. Może to zająć pół godziny.
pieczona wieprzowina jest podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. W rezultacie okazuje się bardzo pachnący i delikatny.
jako dodatek możesz wziąć warzywa i zioła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g