naleśniki ze świeżymi jagodami po duńsku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie tak popularnego jedzenia, jak naleśniki. Przedstawię ci kolejny taki przepis-naleśniki ze świeżymi jagodami w języku duńskim. To danie jest równie dobre na śniadanie i po prostu jako deser. W tym przepisie kulinarnym wskazane są maliny i jeżyny, ale można również użyć innych rodzajów jagód. Tutaj jest pełna wolność twórcza.
w misce lub talerzu wymieszaj jajka, skórkę z cytryny, sól i cukier. Ubij tę mieszankę. Następnie dodaj tam mąkę i wlej mleko. Następnie dodaj jedną szklankę jagód.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220-240 stopni.
teraz potrzebujemy małej patelni. Najpierw podgrzej w nim masło, aby się rozpuściło i rozpłynęło na patelni. Następnie wlej do niego ciasto i włóż patelnię do piekarnika. Gdy ciasto stanie się rumiane i złote, wyjmij patelnię i posyp naleśnik świeżymi jagodami i cukrem pudrem. Wykonujemy tę procedurę z pozostałym ciastem, ile to wystarczy.
po upieczeniu wszystkich naleśników można je podawać.
w misce lub talerzu wymieszaj jajka, skórkę z cytryny, sól i cukier. Ubij tę mieszankę. Następnie dodaj tam mąkę i wlej mleko. Następnie dodaj jedną szklankę jagód.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220-240 stopni.
teraz potrzebujemy małej patelni. Najpierw podgrzej w nim masło, aby się rozpuściło i rozpłynęło na patelni. Następnie wlej do niego ciasto i włóż patelnię do piekarnika. Gdy ciasto stanie się rumiane i złote, wyjmij patelnię i posyp naleśnik świeżymi jagodami i cukrem pudrem. Wykonujemy tę procedurę z pozostałym ciastem, ile to wystarczy.
po upieczeniu wszystkich naleśników można je podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g