skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wszyscy, nawet małe dzieci, wiedzą, jak przydatne są marchewki. Wielu zasłużenie nazywa to sekretem młodości, piękna i długowieczności. Ze względu na wysoką zawartość karotenu, który w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A, marchew jest niezbędnym produktem w żywieniu dietetycznym, żywieniu dzieci i osób starszych. Ale zdrowi dorośli ludzie z entuzjazmem używają tego pożytecznego przysmaku.Dlatego chcę podzielić się z Wami tym prostym przepisem, którego podstawą jest wspomniana czarodziejka-marchewka.
więc myjemy i obieramy marchewki, trzy na grubej tarce.Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.Paprykę (można bez niej, ale nadaje pikantną nutę naszemu daniu) umyć, oczyścić z nasion i pokroić na małe kwadraty.Wstępnie podgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i dodaj startą marchewkę.Smażyć lekko, dodać cebulę i wymieszać. Smażyć marchewki z cebulą przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj kwadraty papryki, liść laurowy, czarny mielony pieprz, ponownie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.Gotowe marchewki układamy w salaterce, dekorujemy natką pietruszki.
nadaje się jako dodatek, najlepiej do ryb, ale dobra jest również pieczona marchewka z cebulą z drobiem, mięsem lub, jako kawior warzywny, z chlebem.Marchewki przygotowane według tego przepisu można spożywać na ciepło lub na zimno.
dobrze jest przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni, z tego korzystne właściwości i smak marchwi nie tylko się nie pogarszają, ale wręcz przeciwnie - nawet się poprawiają.Jestem pewien, że jeśli przynajmniej raz ugotujesz marchewki w ten prosty sposób, stanie się stałym gościem na twoim stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g