biała kapusta w cieście z ziołami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz główkę kapusty z gęstymi liśćmi. Pokrój na pół i ostrożnie podziel na liście, przycinając je na pniu.
Krok 2:
W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę i zanurz w niej liście kapusty. Doprowadzić do wrzenia i gotować do połowy.
Krok 3:
W dużej misce ubij jajka trzepaczką z niewielką ilością wody, dodaj do nich sól, mąkę i zmiażdżone suche zioła. Wszystko jest dobrze wymieszane, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Krok 4:
Kapusta jest gotowana.
Krok 5:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Pokrój każdy liść na kilka części, zanurz go w cieście, aby równomiernie pokrył się ciastem i wyślij na patelnię.
Krok 6:
Smażyć z obu stron
Krok 7:
Do uzyskania złotej skórki.
Krok 8:
Podawaj ze śmietaną i posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g