skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na gotowanie smalcu. Jest solony, smażony, gotowany, pieczony. Ponieważ teraz kochamy różnorodność w jedzeniu, zwracam uwagę na przepis na bardzo smaczny smalec gotowany w sosie sojowym. Ma dobry smak zarówno na gorąco, jak i na zimno.
aby go przygotować, możesz wziąć mostek lub dowolną inną część, która lubi. Biorę mostek z warstwami i żebrami. Najpierw dokładnie umyj i wytrzyj tłuszcz do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokroimy go na małe podłużne kawałki, które następnie wygodnie pokroimy na stół.
Przygotuj niezbędne przyprawy. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2 kawałki.
ugotujemy w żaroodpornym naczyniu z ciasną pokrywką. Biorę zwykłą emaliowaną patelnię z wysokimi ścianami. Rozłóż liść laurowy, czosnek, gałązkę rozmarynu i kilka groszków czarnego pieprzu na dnie. Rozłóż tłuszcz na wierzchu, aby między kawałkami pozostały szczeliny. Na górę znowu przyprawy i znowu smalec. Pozostałe przyprawy kładziemy na wierzchu. Kto lubi potrawy z ostrą papryką, możesz ją dodać.
ostrożnie wlej smalec do rondla z sosem sojowym. Lepiej jest wziąć sos sojowy najlepszej jakości. Od tego będzie zależeć smak smalcu. Nie trzeba dodawać soli. Salko weźmie całą niezbędną sól z sosu sojowego. Woda też nie jest potrzebna. Płyn jest wystarczający w sosie sojowym i smalcu.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
przykryj patelnię pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika. Zapominamy o półtorej godziny. Nie ma potrzeby sprawdzania ani odwracania. Dlatego bardzo opłaca się gotować taki smalec wieczorem-następnego ranka ostygnie i będzie gotowy.
wyciągamy i próbujemy. Na gorąco dobrze jest podawać takie Salko z tłuczonymi ziemniakami, warzywami lub innym dodatkiem. Po schłodzeniu okazuje się doskonałą przekąskę z chlebem. Jeśli ugotowałeś smalec z wyprzedzeniem na święta, możesz go przechowywać w zamrażarce. Przed użyciem możesz natrzeć go papryką.
smalec przygotowany w ten sposób jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g