placki z cukinii i twarogu z płatkami owsianymi

danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Wszyscy próbowali naleśników z cukinii, ale byłem mile zaskoczony, jak szybko zniknęły ze stołu te delikatne, przewiewne, pyszne naleśniki z cukinii i twarogu. Teraz podwajam ilość produktów potrzebnych do ich przygotowania.
PandaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 52 % 11 g
94 kcal
IG: 27 / 45 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wspomniano, podwajam objętość składników, w oryginalnym przepisie jest ich o połowę mniej. Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do sita, lekko posolić. Pozostaw na kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka w misce, włóż twaróg i płatki owsiane. Płatki należy przyjmować nie szybko, ale nie za grubo. Jeśli płatki są duże, można je lekko zmielić w blenderze metodą pulsacyjną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie zmielić i wymieszać. Możesz oczywiście użyć blendera zanurzeniowego, ale lepiej ręcznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij cukinię, Dodaj do ciasta, wyślij tam mąkę, pieprz, sól (weź pod uwagę, że cukinia była solona). W razie potrzeby możesz wprowadzić trochę cukru. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym. Prawie przy maksymalnym ogrzewaniu wlej ciasto, smaż z jednej strony, aż się zrumieni, zmniejsz temperaturę, odwróć i smaż pod przykryciem, aż będzie ugotowane. Kolejną porcję przygotować według tego samego schematu :)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mamy takich przystojniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To tylko część gotowych naleśników. Okazuje się, że jest ich znacznie więcej :)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj z kwaśną śmietaną, bardzo smaczną z domową wioską! Gotuj i zachwycaj swoich bliskich. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy