skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wspomniano, podwajam objętość składników, w oryginalnym przepisie jest ich o połowę mniej. Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do sita, lekko posolić. Pozostaw na kilka minut.
Krok 2:
Rozbij jajka w misce, włóż twaróg i płatki owsiane. Płatki należy przyjmować nie szybko, ale nie za grubo. Jeśli płatki są duże, można je lekko zmielić w blenderze metodą pulsacyjną.
Krok 3:
Wszystko dokładnie zmielić i wymieszać. Możesz oczywiście użyć blendera zanurzeniowego, ale lepiej ręcznie.
Krok 4:
Wyciśnij cukinię, Dodaj do ciasta, wyślij tam mąkę, pieprz, sól (weź pod uwagę, że cukinia była solona). W razie potrzeby możesz wprowadzić trochę cukru. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie.
Krok 5:
Dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym. Prawie przy maksymalnym ogrzewaniu wlej ciasto, smaż z jednej strony, aż się zrumieni, zmniejsz temperaturę, odwróć i smaż pod przykryciem, aż będzie ugotowane. Kolejną porcję przygotować według tego samego schematu :)
Krok 6:
Mamy takich przystojniaków.
Krok 7:
To tylko część gotowych naleśników. Okazuje się, że jest ich znacznie więcej :)
Krok 8:
Podawaj z kwaśną śmietaną, bardzo smaczną z domową wioską! Gotuj i zachwycaj swoich bliskich. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g