skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kiełbasę z kurczaka, weź filet z jednej piersi z kurczaka, ważący 500 g, 200 gotowego mielonego kurczaka, jedno jajko, 100 ml mleka i łyżeczkę soli i przypraw: paprykę, Curry, kurkumę, a także szczyptę czarnego i ziela angielskiego mielonego pieprzu.
Krok 2:
Filet z kurczaka przechodzi przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
W misce połącz mielonego kurczaka, zmielonego fileta z kurczaka, wbij jajko, wlej mleko i dodaj sól z przyprawami.
Krok 4:
Masę kiełbasy dobrze zagniatamy łyżką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Włóż powstałą mieloną kiełbasę do rękawa lub torby do pieczenia.
Krok 6:
Tworzymy kiełbasę w torbie, jeśli jest to Rękaw, to mocno zawiązujemy końce.
Krok 7:
Naprawiamy powstałą kiełbasę folią spożywczą, owijając ją wzdłuż i wszerz.
Krok 8:
Następnie zanurz przygotowaną kiełbasę drobiową w garnku z wrzącą wodą i gotuj przez godzinę na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.
Krok 9:
Gotowaną kiełbasę drobiową po godzinie wyjmujemy z patelni, kładziemy na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej schłodzić go w lodówce przez 2-3 godziny.
Krok 10:
Przed podaniem uwolnij gotowaną kiełbasę z kurczaka z folii.
Krok 11:
Rozłóż kiełbasę z kurczaka na talerzu w całości.
Krok 12:
Następnie pokrój kiełbasę w kółka i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g