gotowane ślimaki winogronowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj sos:
- w małym kotle lub moździerzu musisz zmiażdżyć czosnek pieprzem i solą;
- dodaj sos ostrygowy (lub rybny) i sok z cytryny do powstałej zawiesiny, dobrze wymieszaj i dodaj posiekane warzywa.
teraz możesz gotować ślimaki:
- włóż trawę cytrynową i liście limonki kaffir do wrzącej wody, gotuj przez 2-3 minuty;
- wysyłamy tam ślimaki, gotujemy wszystko razem pod pokrywką przez 5 minut;
- Usuń ślimaki łyżką cedzakową.
podawaj gotowane ślimaki z gotowanym sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g