gotowane ślimaki winogronowe

pyszny i niezwykły zagraniczny przysmak. Spróbuj! Czasami chcę czegoś takiego, aby było niezwykłe i jednocześnie smaczne. Na takie specjalne okazje ten przepis jest bardzo przydatny-gotowane ślimaki winogronowe. Z ostrym sosem! A przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 31 % 5 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

najpierw przygotuj sos:
- w małym kotle lub moździerzu musisz zmiażdżyć czosnek pieprzem i solą;
- dodaj sos ostrygowy (lub rybny) i sok z cytryny do powstałej zawiesiny, dobrze wymieszaj i dodaj posiekane warzywa.

teraz możesz gotować ślimaki:
- włóż trawę cytrynową i liście limonki kaffir do wrzącej wody, gotuj przez 2-3 minuty;
- wysyłamy tam ślimaki, gotujemy wszystko razem pod pokrywką przez 5 minut;
- Usuń ślimaki łyżką cedzakową.

podawaj gotowane ślimaki z gotowanym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g

Podobne przepisy