czekoladowe naleśniki z mlekiem i wodą z czekoladą i kakao

niesamowicie pyszne i satysfakcjonujące naleśniki są bardzo dobre na śniadanie! Proste i smaczne! Delikatne i bardzo smaczne naleśniki czekoladowe z kakao, z sosem karmelowym - po prostu bajka!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 69 % 20 g
142 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

jak zrobić & nbsp;naleśniki czekoladowe? Bardzo proste!
1. Odłóż na bok 100 ml. mleka, resztę mleka i wody wlej do miski i lekko podgrzej (do temperatury pokojowej).
2. W innej misce lekko ubij jajka, wlej mleko z wodą, dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj.
 3. Dodaj przesianą mąkę, ubij mikserem, aż będzie gładka.
 4. Na małym ogniu podgrzej mleko (100 ml.), zdejmij z ognia, włóż połamaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj proszek kakaowy, dobrze wymieszaj trzepaczką. 
 5. Wlej mieszaninę czekolady do ciasta naleśnikowego i ubij, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
 Piec cienkie naleśniki o średnicy co najmniej 17 cm i ułóż je w stos.
dostałem około 40 z tej ilości. Podawałam naleśniki czekoladowe  z sosem karmelowym. Było nam pysznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy