skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić & nbsp;naleśniki czekoladowe? Bardzo proste!
1. Odłóż na bok 100 ml. mleka, resztę mleka i wody wlej do miski i lekko podgrzej (do temperatury pokojowej).
2. W innej misce lekko ubij jajka, wlej mleko z wodą, dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj.
3. Dodaj przesianą mąkę, ubij mikserem, aż będzie gładka.
4. Na małym ogniu podgrzej mleko (100 ml.), zdejmij z ognia, włóż połamaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj proszek kakaowy, dobrze wymieszaj trzepaczką.
5. Wlej mieszaninę czekolady do ciasta naleśnikowego i ubij, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
Piec cienkie naleśniki o średnicy co najmniej 17 cm i ułóż je w stos.
dostałem około 40 z tej ilości. Podawałam naleśniki czekoladowe z sosem karmelowym. Było nam pysznie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g