skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Raki przed gotowaniem myjemy pod bieżącą wodą, szczotkujemy skorupę z mułu i brudu.
Krok 2:
Weź duży garnek, wlej do niego wodę i dodaj sól. Ważnym punktem podczas gotowania raków jest to, ile dodać soli? Na 5 litrów bulionu idzie 2,5 łyżki soli.
Krok 3:
Wrzuć liść laurowy, ziarna pieprzu, wyciśnij cytrynę, możesz dodać estragon.
Krok 4:
Wlej raki do wrzącej wody, trzymając ogon do góry nogami. Warto powiedzieć, że nie można gotować martwych raków, w przeciwnym razie rozkładające się mięso może zostać zatrute. Przed wysłaniem raków na patelnię muszą się poruszać i aktywnie się poruszać. Pamiętaj, że możesz gotować tylko świeże i żywe raki!
Krok 5:
Dodaj koperek, gotuj raki przez 30-40 minut na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Chociaż czas gotowania może być inny i zależy od wielkości raków. Ile gotować raki? Duże gotuje się przez 45 minut, średnie - 35 minut, małe-25 minut. Do jedzenia używa się mięsa ogonów i pazurów. Ogon jest słusznie uważany za najsmaczniejszą część gotowanego raka, chociaż pozostałe części, nie licząc wąsów i muszli, są również jadalne. Wyjmij gotowe raki z bulionu.
Krok 6:
To wszystko! Raki w postaci gotowanej można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, nie dłużej.
dodatkowe zioła, przyprawy, warzywa, które podczas gotowania raków dodaje do bulionu, eliminują specyficzny zapach, który często występuje w nich po złowieniu z rzek i zbiorników wodnych. Doskonały smak i niskokaloryczność to nie jedyne zalety gotowanego mięsa z raków. Między innymi jest bardzo korzystny dla zdrowia ludzkiego. Zawiera wapń, fosfor, jod, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B, C, D, E I K. białko zawarte w mięsie jest łatwo przyswajalne. Do jedzenia używa się mięsa ogonów i pazurów. Ogon jest słusznie uważany za najsmaczniejszą część gotowanego raka, chociaż pozostałe części, nie licząc wąsów i muszli, są również jadalne. Czasami raki gotuje się nie tylko w wodzie, ale w piwie, śmietanie, mleku wraz z kolbami kukurydzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Omar - 89 kcal/100g
- Rak rzeczny - 96 kcal/100g