gotowany smalec w łuskach cebuli

Łatwy przepis na bardzo pikantny smalec.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 40 g
węglowodany 2 % 1 g
364 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

aby przygotować gotowany smalec, pomoże Ci prosty przepis kulinarny.
weź kawałki smalcu ze skórą (jeśli mają warstwę mięsa, będzie jeszcze lepiej) i włóż do emaliowanej patelni, aby zajmowały około połowy objętości patelni. Obficie posyp te kawałki solą, połóż coś ciężkiego na wierzchu i pozostaw na jeden dzień. Następnego dnia napełnij smalec wodą. Dodaj tam pieprz i liść laurowy (jeśli masz suszone warzywa, dodaj je, będzie tylko smaczniejszy), a także umytą skórkę cebuli. Doprowadź wodę ze smalcem do wrzenia i gotuj przez około godzinę. Jeśli zrobisz to poprawnie, roztwór będzie bardzo słony. Niech smalec stwardnieje w tym samym roztworze, po czym należy go wyjąć i nadziać cienkimi ząbkami czosnku. Najwygodniej będzie go przechowywać, jeśli zwiniesz go w rolki i zawiąż nitką, chociaż możesz po prostu złożyć dwa kawałki z papierem ściernym Na Zewnątrz. Owinąć smalec pergaminem lub folią i włożyć do zamrażarki.
chleb z takim smalcem i czosnkiem to po prostu wspaniały posiłek, który może nie jest zbyt wyrafinowany, ale z pewnością jest niesamowicie pyszny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy