skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować gotowany smalec, pomoże Ci prosty przepis kulinarny.
weź kawałki smalcu ze skórą (jeśli mają warstwę mięsa, będzie jeszcze lepiej) i włóż do emaliowanej patelni, aby zajmowały około połowy objętości patelni. Obficie posyp te kawałki solą, połóż coś ciężkiego na wierzchu i pozostaw na jeden dzień. Następnego dnia napełnij smalec wodą. Dodaj tam pieprz i liść laurowy (jeśli masz suszone warzywa, dodaj je, będzie tylko smaczniejszy), a także umytą skórkę cebuli. Doprowadź wodę ze smalcem do wrzenia i gotuj przez około godzinę. Jeśli zrobisz to poprawnie, roztwór będzie bardzo słony. Niech smalec stwardnieje w tym samym roztworze, po czym należy go wyjąć i nadziać cienkimi ząbkami czosnku. Najwygodniej będzie go przechowywać, jeśli zwiniesz go w rolki i zawiąż nitką, chociaż możesz po prostu złożyć dwa kawałki z papierem ściernym Na Zewnątrz. Owinąć smalec pergaminem lub folią i włożyć do zamrażarki.
chleb z takim smalcem i czosnkiem to po prostu wspaniały posiłek, który może nie jest zbyt wyrafinowany, ale z pewnością jest niesamowicie pyszny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g