gotowany ser
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc na początek bierzemy twaróg i zamykamy go pokrywką. Powinien stać w tej formie przez 3-4 dni. W tym czasie pokryje się pleśnią, która w przyszłości nada potrawie charakterystyczny smak. Następnie przepuszczamy twaróg przez maszynę do mięsa, dodajemy do masy śmietanę, sól, kminek. Następnie przenosimy wszystko do rondla, w którym jest już stopione masło. Nie przestając mieszać, podgrzej masę na małym ogniu, aż będzie gładka. Teraz dodaj wcześniej ubite jajko i ponownie podgrzej. Gotową masę serową układa się w naczyniu wysmarowanym masłem i chłodzi przez noc. Ale po zaparzeniu sera można go wyjąć z lodówki, ser jest gotowy!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g