gotowany ser

pyszna przekąska i idealny dodatek do Twoich drugich dań. Kuchnia Łotewska słynie z przepisów kulinarnych, które łączą dużą różnorodność produktów. Bardzo często są to bardzo nieoczekiwane kombinacje produktów. Ponadto z przyprawy w większości potraw stosuje się kminek, który nadaje potrawie wyjątkową przyprawę. A teraz chciałbym podzielić się z wami przepisem na przygotowanie jednego interesującego nie tylko smaku, ale także sposobu przygotowania dania - gotowanego sera.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg z pleśnią

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż twaróg przez maszynę do mięsa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj twaróg z solą, śmietaną, kminkiem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj twaróg i gotuj do uzyskania gładkiej konsystencjii

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajko i dodaj do twarogu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej masę do formy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc na początek bierzemy twaróg i zamykamy go pokrywką. Powinien stać w tej formie przez 3-4 dni. W tym czasie pokryje się pleśnią, która w przyszłości nada potrawie charakterystyczny smak. Następnie przepuszczamy twaróg przez maszynę do mięsa, dodajemy do masy śmietanę, sól, kminek. Następnie przenosimy wszystko do rondla, w którym jest już stopione masło. Nie przestając mieszać, podgrzej masę na małym ogniu, aż będzie gładka. Teraz dodaj wcześniej ubite jajko i ponownie podgrzej. Gotową masę serową układa się w naczyniu wysmarowanym masłem i chłodzi przez noc. Ale po zaparzeniu sera można go wyjąć z lodówki, ser jest gotowy!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy