skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piękną i pyszną sałatkę tygrysa na stół noworoczny? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość składników nie musi być pobierana ściśle zgodnie z przepisem, możesz wybrać proporcje na oko z osobistych preferencji. Najważniejsze jest to, że ziemniaki wystarczą na mocną podstawę sałatki.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Ugotowaną kiełbasę obrać z folii fabrycznej i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanej kiełbasy możesz użyć dowolnego innego gotowanego wędzonego mięsa: karbonady, karkówki,szynki, kiełbasy balyk itp.
Krok 4:
Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek do tej sałatki lepiej obrać, wtedy sałatka okaże się bardziej miękka i delikatna w strukturze. Jeśli ogórek jest wodnisty i wydziela dużo soku, możesz położyć go na serwetce, aby nadmiar soku został wchłonięty, a sałatka nie "unosi się".
Krok 5:
Pokrój śliwki na małe kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 6:
Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na średniej lub grubej tarce. Żółtka w osobnej misce na płytkiej.
Krok 8:
Wysusz oliwki z solanki i pokrój na małe kawałki. Pokrój kilka czarnych oliwek wzdłuż na cienkie paski.
Krok 9:
Na talerzu o średnicy 24-28 cm ułóż warstwę ziemniaków i uformuj je w kształt głowy tygrysa. Nałóż siatkę majonezu na wierzch. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.
Krok 10:
Następnie rozłóż warstwę gotowanej kiełbasy i polej również majonezem.
Krok 11:
Ułóż ogórki następną warstwą i nałóż na nie majonez.
Krok 12:
Następnie rozłóż śliwki i majonez w ten sam sposób. Następnie posyp większość startych żółtek na wierzchu. Na wierzch polej również majonezem. do dekoracji należy zostawić trochę żółtka..
Krok 13:
Użyj startej marchewki, białka, żółtka i czarnych oliwek, aby zrobić pysk tygrysa. Udekoruj dolną część pyska białkiem, a górną gotowaną marchewką. Nałóż kontury oczu tygrysa startym białkiem, uszy żółtkiem. Za pomocą drobno posiekanych oliwek zaznacz paski i nos tygrysa.
Krok 14:
Oliwkami pokrojonymi wzdłuż pasków nałóż wąsy i usta. Aby biała część kufy nie łączyła się z białym talerzem, możesz oznaczyć ją konturem za pomocą oliwek pokrojonych w paski. Użyj kilku czarnych oliwek do oczu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g