naleśniki na wodzie i jajkach z cukrem pudrem cienkie
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
i tak gotujemy: dodaj szczyptę soli i cukru do ciepłej wody, wszystko dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wbijamy tam jajka i dobrze mieszamy lub ubijamy mikserem. Dodaj mąkę, mąkę naleśnikową można zastąpić dowolną inną mąką najwyższej jakości. Jeszcze lepiej, Użyj 2 rodzajów mąki, na przykład pszenicy i gryki. Ponownie ubij wszystko, aż grudki się rozpuszczą. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj. Ciasto powinno być płynne. Jeśli ciasto okaże się gęste, musisz ponownie rozcieńczyć je wodą.
smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron na gorącej patelni nasmarowanej smalcem.
możesz jeść świeże naleśniki na wodzie z dowolnym nadzieniem, a nawet bez niego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g