kotlety wieprzowe

najlepsze kotlety - oczywiście domowe! Delikatne, soczyste i pyszne! Żadne jedzenie, czy to owsianka, czy ziemniaki, nie będzie naprawdę kompletne bez kotletów. Oferuję ci dobry przepis kulinarny, który opisuje, jak gotować pyszne kotlety wieprzowe.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 21 % 9 g
271 kcal
IG: 10 / 30 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
najpierw mięso należy przepuścić przez maszynę do mięsa. Następnie należy dodać smażoną cebulę, biały chleb namoczony w mleku (można również użyć wody) i ponownie zmielić. Dodaj sól, pieprz do smaku, dodaj wodę i dodaj jajko. Wynik powinien być dobrze wymieszany. Z tej przygotowanej masy uformujesz płaskie kotlety o owalnym kształcie. Powstałe kotlety należy zawinąć w bułkę tartą. Teraz Można je smażyć do całkowitego ugotowania lub można je smażyć tylko trochę, a następnie piec w piekarniku przez sześć minut. Kotlety powinny być nieco delikatniejsze. Najlepiej podawać je z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, również z puree ziemniaczanym, z piklami, z sosem pomidorowym lub z warzywami gotowanymi na parze. Oczywiście nie należy zapominać o owsiankach podawanych z sosem z kotletów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy