kotlety wieprzowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw mięso należy przepuścić przez maszynę do mięsa. Następnie należy dodać smażoną cebulę, biały chleb namoczony w mleku (można również użyć wody) i ponownie zmielić. Dodaj sól, pieprz do smaku, dodaj wodę i dodaj jajko. Wynik powinien być dobrze wymieszany. Z tej przygotowanej masy uformujesz płaskie kotlety o owalnym kształcie. Powstałe kotlety należy zawinąć w bułkę tartą. Teraz Można je smażyć do całkowitego ugotowania lub można je smażyć tylko trochę, a następnie piec w piekarniku przez sześć minut. Kotlety powinny być nieco delikatniejsze. Najlepiej podawać je z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, również z puree ziemniaczanym, z piklami, z sosem pomidorowym lub z warzywami gotowanymi na parze. Oczywiście nie należy zapominać o owsiankach podawanych z sosem z kotletów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g