Indyk duszony w śmietanie na patelni

pyszne i zdrowe danie z indyka ze śmietaną! Indyk duszony w śmietanie na patelni przyda się na każdym stole. Można go przygotować na obiad i podawać z dowolną przystawką. Danie okazuje się soczyste, delikatne i bardzo smaczne!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 12 % 3 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić indyka w śmietanie na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wybierz olej roślinny według własnego gustu, śmietanę-o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tego dania odpowiednie są dowolne części indyka, do wyboru: piersi, nogi, uda i tak dalej. Wskazane jest stosowanie części polędwicy, bez kości. Opłucz mięso, osusz serwetkami i pokrój w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki lub cienkie paski. Mam czerwoną cebulę, ale możesz też wziąć białą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Włóż cebulę na patelnię i smaż, mieszając, aż będzie lekko rumiana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni dodaj pokrojony w kostkę filet z indyka do cebuli. Smaż, mieszając szpatułką, z obu stron przez około 10 minut. Konieczne jest, aby mięso było tylko lekko pokryte lekką skórką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś śmietanę na patelnię. Wlej wodę. Jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, dodaj trochę więcej wody. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj indyka z cebulą pod przykryciem przez około 15 do 20 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij pokrywkę z patelni, Wrzuć indyka z sosem, dodaj ciepło do średniego i gotuj mięso przez około 5-7 minut. Sos śmietanowy powinien zgęstnieć. Gdy to się stanie, wyłącz piec. Naczynie odstaw pod przykryciem na około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj indyka duszonego w śmietanie jako samodzielne danie z chlebem i świeżymi warzywami lub z dowolnym dodatkiem do smaku. Takie danie będzie pyszne z ryżem, kaszą gryczaną, makaronem i tłuczonymi ziemniakami lub duszonymi warzywami. Smacznego!

Sam Indyk jest uważany za pokarm dietetyczny, hipoalergiczny i zdrowy. Nic dziwnego, że można go włączyć do menu kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci. Jednak metody przygotowania dowolnego produktu są szkodliwe i przydatne. W tym przypadku danie jest tak przydatne, jak to tylko możliwe, dzięki samemu produktowi i metodzie gotowania – duszeniu w śmietanie. A proces gotowania jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni domowa.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy