skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić indyka w śmietanie na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wybierz olej roślinny według własnego gustu, śmietanę-o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tego dania odpowiednie są dowolne części indyka, do wyboru: piersi, nogi, uda i tak dalej. Wskazane jest stosowanie części polędwicy, bez kości. Opłucz mięso, osusz serwetkami i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki lub cienkie paski. Mam czerwoną cebulę, ale możesz też wziąć białą.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Włóż cebulę na patelnię i smaż, mieszając, aż będzie lekko rumiana.
Krok 4:
Na patelni dodaj pokrojony w kostkę filet z indyka do cebuli. Smaż, mieszając szpatułką, z obu stron przez około 10 minut. Konieczne jest, aby mięso było tylko lekko pokryte lekką skórką.
Krok 5:
Następnie przenieś śmietanę na patelnię. Wlej wodę. Jeśli śmietana jest tłusta i gęsta, dodaj trochę więcej wody. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj indyka z cebulą pod przykryciem przez około 15 do 20 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 6:
Zdejmij pokrywkę z patelni, Wrzuć indyka z sosem, dodaj ciepło do średniego i gotuj mięso przez około 5-7 minut. Sos śmietanowy powinien zgęstnieć. Gdy to się stanie, wyłącz piec. Naczynie odstaw pod przykryciem na około 15 minut.
Krok 7:
Podawaj indyka duszonego w śmietanie jako samodzielne danie z chlebem i świeżymi warzywami lub z dowolnym dodatkiem do smaku. Takie danie będzie pyszne z ryżem, kaszą gryczaną, makaronem i tłuczonymi ziemniakami lub duszonymi warzywami. Smacznego!
Sam Indyk jest uważany za pokarm dietetyczny, hipoalergiczny i zdrowy. Nic dziwnego, że można go włączyć do menu kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci. Jednak metody przygotowania dowolnego produktu są szkodliwe i przydatne. W tym przypadku danie jest tak przydatne, jak to tylko możliwe, dzięki samemu produktowi i metodzie gotowania – duszeniu w śmietanie. A proces gotowania jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni domowa.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g