skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną pierś w śmietanie na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź mięso schłodzone, jeśli to możliwe, okaże się bardziej soczyste. Jeśli pierś jest zamrożona, rozmroź ją, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz naturalną śmietanę, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz zetrzeć marchewki.
Krok 3:
Umyj pierś kurczaka i dobrze wysusz. Jeśli masz go na kości, odetnij filet, ugotuj bulion z kości. Pokrój mięso na średniej wielkości plasterki w poprzek włókien.
Krok 4:
Możesz pokroić pierś na mniejsze kawałki — wygodniej będzie ją jeść.
Krok 5:
W niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na dużym ogniu szybko usmaż kawałki piersi, dosłownie przez 20 sekund z każdej strony. W ten sposób "zapieczętujesz" sok w środku-mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.
Krok 6:
Dodaj cebulę do mięsa, a następnie marchewkę, mieszając, lekko potnij produkty na małym ogniu.
Krok 7:
Dodaj mąkę-posyp ją cienką warstwą, wyjmując patelnię z pieca. Obniżenie temperatury jest konieczne, aby nie tworzyły się grudki mąki, jest to najprostszy sposób.
Krok 8:
Dodaj pół szklanki wody na patelnię i szybko wymieszaj zawartość, aż będzie gładka. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj SOS.
Krok 9:
Dodaj śmietanę i kontynuuj duszenie na małym ogniu.
Krok 10:
Posolić naczynie, posypać mieszanką włoskich ziół i doprowadzić do ugotowania, zajmie to około 10 minut. Podawaj gotowe danie z przystawką. Smacznego!
podawaj pierś z kurczaka w śmietanie z dowolnym dodatkiem o neutralnym smaku: kruchy ryż, makaron, tłuczone ziemniaki.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g