pierś w śmietanie na patelni duszona

ze zwykłych potraw, na obiad i na drugie, dla całej rodziny! Pierś duszona w śmietanie na patelni to danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, może być podawane zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso z kurczaka jest delikatne, miękkie. Sos śmietanowy otacza kawałki kurczaka, włoskie zioła nadają mu smaku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 31 % 4 g
65 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną pierś w śmietanie na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź mięso schłodzone, jeśli to możliwe, okaże się bardziej soczyste. Jeśli pierś jest zamrożona, rozmroź ją, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz naturalną śmietanę, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz zetrzeć marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pierś kurczaka i dobrze wysusz. Jeśli masz go na kości, odetnij filet, ugotuj bulion z kości. Pokrój mięso na średniej wielkości plasterki w poprzek włókien.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Możesz pokroić pierś na mniejsze kawałki — wygodniej będzie ją jeść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na dużym ogniu szybko usmaż kawałki piersi, dosłownie przez 20 sekund z każdej strony. W ten sposób "zapieczętujesz" sok w środku-mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę do mięsa, a następnie marchewkę, mieszając, lekko potnij produkty na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę-posyp ją cienką warstwą, wyjmując patelnię z pieca. Obniżenie temperatury jest konieczne, aby nie tworzyły się grudki mąki, jest to najprostszy sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pół szklanki wody na patelnię i szybko wymieszaj zawartość, aż będzie gładka. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj SOS.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i kontynuuj duszenie na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posolić naczynie, posypać mieszanką włoskich ziół i doprowadzić do ugotowania, zajmie to około 10 minut. Podawaj gotowe danie z przystawką. Smacznego!

podawaj pierś z kurczaka w śmietanie z dowolnym dodatkiem o neutralnym smaku: kruchy ryż, makaron, tłuczone ziemniaki. 

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy