kompot rabarbarowy

letni orzeźwiający kompot rabarbarowy - pyszny i bardzo zdrowy. Ten kompot gotuję co roku, gdy pojawiają się pierwsze kiełki rabarbaru. Dobrze gasi pragnienie. Cóż, sam ten napój jest niezwykle dobry. Gotowy kompot można przechowywać w lodówce. Nawiasem mówiąc, na zimno po zaparzeniu smakuje lepiej niż natychmiast po ugotowaniu. W przypadku kompotu lepiej wybrać duże grube łodygi, a cienkie, Młode i bardziej soczyste lepiej pozostawić do pieczenia i deserów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
12 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić kompot rabarbarowy, potrzebujemy: wody pitnej, łodyg rabarbaru, cytryny i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar dokładnie umyć, obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój łodygi w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu zagotuj 2 litry wody. Dodaj cukier, wymieszaj. Gotuj przez około 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dodaj plasterki rabarbaru i plasterki cytryny. Zagotuj kompot i gotuj przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i przykryj kompot pokrywką. Pozostaw na 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej kompot do szklanek. Smacznego!

ciekawe fakty na temat rabarbaru:

rabarbar jest warzywem, mimo że rabarbar jest używany w większości w deserach
ktoś kojarzy tę roślinę z dzieciństwem, ten słodko-kwaśny smak różowych łodyg, które swoim wyglądem w ogrodzie mówiły o zbliżającym się lecie, a teraz każdej wiosny znosi ten beztroski słoneczny czas. I ktoś widział tylko zdjęcia w podręcznikach do biologii i nie zdaje sobie sprawy, że ten łopian (tak chcę nazwać rabarbar na pierwszym spotkaniu) ma wiele przydatnych właściwości i niepowtarzalny smak.

najlepiej przechowywać rabarbar w lodówce, owijając go mokrym ręcznikiem. Ale ponieważ łodygi są dość długie i czasami niewygodne do umieszczenia w lodówce, warto pokroić je na małe sztangi i włożyć do pojemnika, aby rabarbar zachował świeżość przez około tydzień.
rabarbar równie dobrze nadaje się do zamrażania. Ale najpierw należy go umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Włóż do pojemnika lub do torby do zamrażania. Możesz także zamrozić świeże lub gotowane puree rabarbarowe i użyć go w przyszłości do przygotowania kompotów i sosów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy