skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić kompot rabarbarowy, potrzebujemy: wody pitnej, łodyg rabarbaru, cytryny i cukru.
Krok 2:
Rabarbar dokładnie umyć, obrać.
Krok 3:
Pokrój łodygi w średnią kostkę.
Krok 4:
Pokrój cytrynę w plasterki.
Krok 5:
W rondlu zagotuj 2 litry wody. Dodaj cukier, wymieszaj. Gotuj przez około 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Na patelni dodaj plasterki rabarbaru i plasterki cytryny. Zagotuj kompot i gotuj przez około 5 minut.
Krok 7:
Następnie zdejmij patelnię z ognia i przykryj kompot pokrywką. Pozostaw na 10-15 minut.
Krok 8:
Wlej kompot do szklanek. Smacznego!
ciekawe fakty na temat rabarbaru:
rabarbar jest warzywem, mimo że rabarbar jest używany w większości w deserach
ktoś kojarzy tę roślinę z dzieciństwem, ten słodko-kwaśny smak różowych łodyg, które swoim wyglądem w ogrodzie mówiły o zbliżającym się lecie, a teraz każdej wiosny znosi ten beztroski słoneczny czas. I ktoś widział tylko zdjęcia w podręcznikach do biologii i nie zdaje sobie sprawy, że ten łopian (tak chcę nazwać rabarbar na pierwszym spotkaniu) ma wiele przydatnych właściwości i niepowtarzalny smak.
najlepiej przechowywać rabarbar w lodówce, owijając go mokrym ręcznikiem. Ale ponieważ łodygi są dość długie i czasami niewygodne do umieszczenia w lodówce, warto pokroić je na małe sztangi i włożyć do pojemnika, aby rabarbar zachował świeżość przez około tydzień.
rabarbar równie dobrze nadaje się do zamrażania. Ale najpierw należy go umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Włóż do pojemnika lub do torby do zamrażania. Możesz także zamrozić świeże lub gotowane puree rabarbarowe i użyć go w przyszłości do przygotowania kompotów i sosów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g