skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania wątróbki drobiowej z papryką. Bułgarska papryka radzę wybrać różne kolory - połowę z każdego. Więc danie okaże się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Wątroba do dania lepiej jest używać świeżej, Nie mrożonej. Świeża wątroba jest elastyczna, Cała, zachowuje swój kształt podczas smażenia i Duszenia. Jeśli używasz mrożonej wątroby, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce.
Krok 2:
Tymianek spłucz i osusz. Jeśli nie ma świeżych gałązek tymianku, możesz użyć suszonego.
Krok 3:
Dokładnie spłucz wątrobę, aż woda będzie czysta, usuń tłuszcz i resztki żółci. Pokrój dużą wątrobę na pół. Nie warto kroić zbyt drobno, w przeciwnym razie wątroba wyschnie i stanie się sztywna.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i pokroić na średnie kawałki. Nie powinieneś zbyt drobno siekać, w przeciwnym razie pieprz rozprzestrzeni się po długim duszeniu.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż wątróbkę drobiową. Smaż wątrobę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Cała wątroba powinna nabrać jasnobrązowego odcienia.
Krok 6:
Dodaj paprykę i wymieszaj. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Ułóż gałązki tymianku na wierzchu lub posyp suszonym tymiankiem. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić tymianek suszonymi ziołami prowansalskimi.
Krok 8:
Przykryj patelnię i gotuj wątrobę z papryką przez około 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie wątroba i papryka wypuszczą dużo soku. Dlatego danie będzie duszone w wystarczającej ilości płynu. Dzięki temu wątroba jest bardzo delikatna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach.
Krok 9:
Ułóż wątrobę z papryką na talerzach i natychmiast podawaj. Gotowe danie można posypać posiekanymi ziołami.Gotowany ryż, ziemniaki lub makaron nadają się do dekoracji. Smacznego!
najważniejszym składnikiem tego dania jest wątróbka drobiowa. Dlatego musisz wybrać go poprawnie:
- kolor świeżej wątroby powinien być bordowo-brązowy. Nie bladobrązowy, nie beżowy. Brak zaciemnienia lub odwrotnie beżowych obszarów. Jeśli pojawią się plamy beżowe lub pomarańczowe, oznacza to, że wątroba była wielokrotnie zamrażana i ponownie rozmrażana.
- wątroba powinna być sprężysta i sprężysta po naciśnięciu. Luźna konsystencja wątroby, która rozpada się w dłoniach, sugeruje, że jest to wątroba chorego zwierzęcia lub niewłaściwie przechowywana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g