wątróbka drobiowa z papryką

wątróbka drobiowa według tego przepisu jest bardzo delikatna. Soczysta papryka wydziela podczas duszenia dużo soku, który impregnuje wątrobę, dzięki czemu nabiera miękkości i wspaniałego smaku. Jeśli nie lubiłeś wątróbki drobiowej, ten przepis może całkowicie zmienić twoje spojrzenie na to danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 10 % 3 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania wątróbki drobiowej z papryką. Bułgarska papryka radzę wybrać różne kolory - połowę z każdego. Więc danie okaże się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Wątroba do dania lepiej jest używać świeżej, Nie mrożonej. Świeża wątroba jest elastyczna, Cała, zachowuje swój kształt podczas smażenia i Duszenia. Jeśli używasz mrożonej wątroby, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tymianek spłucz i osusz. Jeśli nie ma świeżych gałązek tymianku, możesz użyć suszonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz wątrobę, aż woda będzie czysta, usuń tłuszcz i resztki żółci. Pokrój dużą wątrobę na pół. Nie warto kroić zbyt drobno, w przeciwnym razie wątroba wyschnie i stanie się sztywna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić na średnie kawałki. Nie powinieneś zbyt drobno siekać, w przeciwnym razie pieprz rozprzestrzeni się po długim duszeniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż wątróbkę drobiową. Smaż wątrobę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Cała wątroba powinna nabrać jasnobrązowego odcienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę i wymieszaj. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gałązki tymianku na wierzchu lub posyp suszonym tymiankiem. Nawiasem mówiąc, możesz zastąpić tymianek suszonymi ziołami prowansalskimi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię i gotuj wątrobę z papryką przez około 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie wątroba i papryka wypuszczą dużo soku. Dlatego danie będzie duszone w wystarczającej ilości płynu. Dzięki temu wątroba jest bardzo delikatna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż wątrobę z papryką na talerzach i natychmiast podawaj. Gotowe danie można posypać posiekanymi ziołami.Gotowany ryż, ziemniaki lub makaron nadają się do dekoracji. Smacznego!

najważniejszym składnikiem tego dania jest wątróbka drobiowa. Dlatego musisz wybrać go poprawnie:
- kolor świeżej wątroby powinien być bordowo-brązowy. Nie bladobrązowy, nie beżowy. Brak zaciemnienia lub odwrotnie beżowych obszarów. Jeśli pojawią się plamy beżowe lub pomarańczowe, oznacza to, że wątroba była wielokrotnie zamrażana i ponownie rozmrażana.
- wątroba powinna być sprężysta i sprężysta po naciśnięciu. Luźna konsystencja wątroby, która rozpada się w dłoniach, sugeruje, że jest to wątroba chorego zwierzęcia lub niewłaściwie przechowywana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy