skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z serem i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował cienkiego ormiańskiego chleba pita (dwa liście). Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
Krok 2:
Twardy ser może być dowolny. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, świeży i pachnący. Zetrzyj go na grubej tarce. Możesz zastąpić twardy ser topionym serem typu "przyjaźń". Aby ułatwić pocieranie, trzymaj go przez 15-20 minut w zamrażarce.
Krok 3:
Dobrze umyj jajka. Gotuj na twardo(około 8-10 minut po ugotowaniu). Spuść gorącą wodę i zalej zimną. Gdy jajka ostygną, wyjmij, obierz skorupkę. Zetrzyj również grubo.
Krok 4:
Umyj świeży koperek. Osusz ręcznikami papierowymi. Rozdrobnić. Oprócz kopru możesz wziąć pietruszkę, kolendrę, rukolę.
Krok 5:
Włóż majonez do osobnego pojemnika. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać majonezu, zastąp go kwaśną śmietaną. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Krok 6:
Rozłóż pierwszy arkusz cienkiego chleba pita. Równomiernie posmaruj jego powierzchnię cienką warstwą majonezu koperkowego. Odsuń się od krawędzi 2-3 cm i nie układaj na nich nadzienia.
Krok 7:
Posyp powierzchnię równomiernie startymi jajkami.
Krok 8:
Przykryj pierwszy chleb pita drugim arkuszem. Posmaruj go również majonezem i posyp twardym serem.
Krok 9:
Jak prawidłowo zwinąć chleb pita? Złóż ostrożnie i tak mocno, jak to możliwe, aby nadzienie nie wypadło na brzegach, a sam chleb pita się nie rozerwał. Jeśli rolka nie jest ciasno zwinięta, trudno będzie ją pokroić na piękne kawałki.
Krok 10:
Zawiń rolkę w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie będzie dobrze nasączony i miękki. Pokrój gotową bułkę na porcje i podawaj.
danie można podawać na śniadanie, przekąskę lub jako przekąskę na świątecznym stole. Obfite, smaczne i piękne! Bułka pita to popularna zimna przekąska. Danie jest bardzo smaczne, obfite i uniwersalne, odpowiednie na każdą okazję. Gotowanie wcale nie jest trudne. Przepis pomoże, gdy czas gotowania jest krótki. Próbować. Każdy z pewnością to pokocha!
do sosu majonezowego (lub kwaśnej śmietany) dla smaku można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki). Jeszcze jedna opcja. Pokrój świeży ogórek na cienkie plasterki, umyj i osusz liście sałaty. Posmaruj chleb pita sosem. Warunkowo podziel na cztery paski. Na każdym z nich ułóż nadzienie. Najpierw jajka, potem posiekane liście sałaty, ser i ogórek. Zwiń ciasną rolkę i wyślij do lodówki na 1 godzinę.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Zielenina koperkowa - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g