domowe wino jagodowe
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić domowe wino jagodowe zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz specjalnego sprzętu do produkcji domowego wina.
taki przepis jest dość prosty.
jagody są sortowane, myte i ugniatane. Powstały puree umieszcza się w dziesięciolitrowym pojemniku, wlewa 3 litry wody i szczelnie przykrywa gazą. Naczynie jest przechowywane w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez 5 dni.
po upływie terminu ciecz jest filtrowana, a resztki jagód są usuwane.
powstały płyn wlewa się z powrotem do pojemnika, dodając cukier i miód rozpuszczone w półtora litra ciepłej wody. Zainstaluj migawkę wody i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu, aż proces fermentacji całkowicie się zatrzyma.
aby rozjaśnić powstałe wino, wlewa się je syfonem do pojemnika i po zamknięciu zamkiem wodnym utrzymuje przez kolejne dwa miesiące.
pod koniec tego okresu domowe wino jagodowe stanie się całkowicie przezroczyste, można je butelkować i przechowywać przez dość długi czas w suchym i chłodnym miejscu.
taki przepis jest dość prosty.
jagody są sortowane, myte i ugniatane. Powstały puree umieszcza się w dziesięciolitrowym pojemniku, wlewa 3 litry wody i szczelnie przykrywa gazą. Naczynie jest przechowywane w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez 5 dni.
po upływie terminu ciecz jest filtrowana, a resztki jagód są usuwane.
powstały płyn wlewa się z powrotem do pojemnika, dodając cukier i miód rozpuszczone w półtora litra ciepłej wody. Zainstaluj migawkę wody i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu, aż proces fermentacji całkowicie się zatrzyma.
aby rozjaśnić powstałe wino, wlewa się je syfonem do pojemnika i po zamknięciu zamkiem wodnym utrzymuje przez kolejne dwa miesiące.
pod koniec tego okresu domowe wino jagodowe stanie się całkowicie przezroczyste, można je butelkować i przechowywać przez dość długi czas w suchym i chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g