domowe wino jagodowe

zdrowie w każdej szklance tego magicznego napoju! Według opowieści moich rodziców takie wino było bardzo popularne w Rosji, gdzie się urodziłem.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
93 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
aby zrobić domowe wino jagodowe zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz specjalnego sprzętu do produkcji domowego wina.
taki przepis jest dość prosty.
jagody są sortowane, myte i ugniatane. Powstały puree umieszcza się w dziesięciolitrowym pojemniku, wlewa 3 litry wody i szczelnie przykrywa gazą. Naczynie jest przechowywane w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez 5 dni.
po upływie terminu ciecz jest filtrowana, a resztki jagód są usuwane.
powstały płyn wlewa się z powrotem do pojemnika, dodając cukier i miód rozpuszczone w półtora litra ciepłej wody. Zainstaluj migawkę wody i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu, aż proces fermentacji całkowicie się zatrzyma.
aby rozjaśnić powstałe wino, wlewa się je syfonem do pojemnika i po zamknięciu zamkiem wodnym utrzymuje przez kolejne dwa miesiące.
pod koniec tego okresu domowe wino jagodowe stanie się całkowicie przezroczyste, można je butelkować i przechowywać przez dość długi czas w suchym i chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy