gulasz warzywny z ryżem i pomidorami na zimę

soczyste i zdrowe danie na zawsze zadomowi się w Twoim domowym menu! Robię taki gulasz warzywny z ryżem od dawna, bardzo zadowolony z przepisu. Możesz jeść to danie jako sałatkę, możesz jako dodatek, na ciepło lub na zimno, możesz dodać gulasz do zupy.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 56 % 10 g
104 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

obierz paprykę z nasion, obierz cebulę, marchewkę, a następnie drobno posiekaj lub trzy na tarce. Mielimy pomidory.

wlej olej do rondla, pozwól mu się zagotować. Włóż marchewki do wrzącego oleju, gotuj przez 10 minut. Dodaj cebulę, gotuj przez 10 minut. Włóż pieprz, gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając.

Dodaj tutaj ryż i pomidory, gotuj na wolnym ogniu.ogień, aż ryż będzie ugotowany, mieszając, aby nic się nie przypaliło.

sól i pieprz. Układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki. Kładziemy słoiki na pokrywkach, owijamy, niech stoją 10-12 godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy