gulasz warzywny z ryżem i pomidorami na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz paprykę z nasion, obierz cebulę, marchewkę, a następnie drobno posiekaj lub trzy na tarce. Mielimy pomidory.
wlej olej do rondla, pozwól mu się zagotować. Włóż marchewki do wrzącego oleju, gotuj przez 10 minut. Dodaj cebulę, gotuj przez 10 minut. Włóż pieprz, gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając.
Dodaj tutaj ryż i pomidory, gotuj na wolnym ogniu.ogień, aż ryż będzie ugotowany, mieszając, aby nic się nie przypaliło.
sól i pieprz. Układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki. Kładziemy słoiki na pokrywkach, owijamy, niech stoją 10-12 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g