skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz ugotować bulion na mięsie z kurczaka (weź dwa litry wody). Do bulionu możesz wziąć dowolne części kurczaka, nawet podroby, jeśli nie masz nic przeciwko nim. Aby sos z kurczaka był smaczny, potrzebujesz mniej lub bardziej bogatego bulionu. Ale nie za tłusty. Bulion można posolić.
gdy garnek z kurczakiem jest w ogniu, zaczynamy zajmować się warzywami. Pokrój marchewki i cebulę na małe kawałki. I robimy z nich Toast. Podczas smażenia włóż mąkę pszenną na patelnię, a następnie koncentrat pomidorowy. Dodaj posiekany czosnek.
gdy kurczak jest ugotowany, wyjmij go i pokrój mięso na małe kawałki. Wszystko – kurczak, cebula, marchewka-wkładamy z powrotem do bulionu. Część bulionu można odsączyć i wykorzystać do innych celów. Do sosu wystarczy jeden litr płynu. Dodaj liść laurowy do sosu. Czekamy, aż płyn się zagotuje, trzymamy go na małym ogniu. Mieszaj okresowo. Kiedy się zagotuje, poczekaj dwie minuty i wyłącz. Włóż posiekane świeże zioła do rondla.
taki sos z kurczaka jest dobry do każdego posiłku. Można go podawać po prostu z przystawką – kaszą gryczaną, gotowanym ryżem, tłuczonymi ziemniakami. Wiem, że w wielu szkołach przygotowano SOS zgodnie z takim przepisem kulinarnym.
nawiasem mówiąc, cebulę i marchewkę do sosu można również pokroić na większe kawałki. Na przykład marchewki – w kółko, a cebula – w półkole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g