sos z kurczaka na mące

sos z kurczaka sprawia, że smak potrawy jest bogatszy i bardziej wyrafinowany.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 10 % 1 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa i chasnok

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do prażonych warzyw

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój gotowanego kurczaka i dodaj do warzyw

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj Boullion

  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw musisz ugotować bulion na mięsie z kurczaka (weź dwa litry wody). Do bulionu możesz wziąć dowolne części kurczaka, nawet podroby, jeśli nie masz nic przeciwko nim. Aby sos z kurczaka był smaczny, potrzebujesz mniej lub bardziej bogatego bulionu. Ale nie za tłusty. Bulion można posolić.
gdy garnek z kurczakiem jest w ogniu, zaczynamy zajmować się warzywami. Pokrój marchewki i cebulę na małe kawałki. I robimy z nich Toast. Podczas smażenia włóż mąkę pszenną na patelnię, a następnie koncentrat pomidorowy. Dodaj posiekany czosnek.
gdy kurczak jest ugotowany, wyjmij go i pokrój mięso na małe kawałki. Wszystko – kurczak, cebula, marchewka-wkładamy z powrotem do bulionu. Część bulionu można odsączyć i wykorzystać do innych celów. Do sosu wystarczy jeden litr płynu. Dodaj liść laurowy do sosu. Czekamy, aż płyn się zagotuje, trzymamy go na małym ogniu. Mieszaj okresowo. Kiedy się zagotuje, poczekaj dwie minuty i wyłącz. Włóż posiekane świeże zioła do rondla.
taki sos z kurczaka jest dobry do każdego posiłku. Można go podawać po prostu z przystawką – kaszą gryczaną, gotowanym ryżem, tłuczonymi ziemniakami. Wiem, że w wielu szkołach przygotowano SOS zgodnie z takim przepisem kulinarnym.
nawiasem mówiąc, cebulę i marchewkę do sosu można również pokroić na większe kawałki. Na przykład marchewki – w kółko, a cebula – w półkole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy