shanezhki z ziemniakami shangi w piekarniku

pyszne, pachnące, rumiane shanezhki z ziemniakami. Shanezhki - otwarte ciasta z nadzieniem. Jako nadzienie może być twarożek, ziemniaki, a nawet owsianka! Shanezhki są nieco podobne do serników, ale w przeciwieństwie do serników nie mają dużego wgłębienia do nadzienia. Podaruj swoim bliskim przytulne wypieki!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 68 % 30 g
220 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej 100 ml mleka, aż będzie ciepłe, mleko powinno być ciepłe, a nie gorące, jest to ważne, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną. Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj, dodaj drożdże i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, dodaj łyżkę cukru, ubij trochę trzepaczką, dodaj pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze), zrób w niej zagłębienie, wlej do niego mieszaninę mleka jajecznego, ciasto i stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Wymieszaj trzepaczką, zaczynając stopniowo chwytać mąkę z krawędzi, zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i wysłać w ciepłe miejsce na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie ciasto powinno się zwiększyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto, zmiażdż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 12 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia ugotuj ziemniaki do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj i dodaj sól, masło, śmietanę, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź jedną część ciasta, zwiń w ciasto, użyj szklanki, aby zrobić małe wgłębienie i włóż do niego nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ten sposób uformuj 12 shanezhek, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą się powiększać. Umieść na proofingu w ciepłym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozbij jajko, oddziel żółtko, lekko wstrząśnij i posmaruj shanezhki, aby były rumiane. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż się zrumieni. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku. Piekłam 20 minut. Shanezhki są gotowe, smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy