skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej 100 ml mleka, aż będzie ciepłe, mleko powinno być ciepłe, a nie gorące, jest to ważne, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną. Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj, dodaj drożdże i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, dodaj łyżkę cukru, ubij trochę trzepaczką, dodaj pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze), zrób w niej zagłębienie, wlej do niego mieszaninę mleka jajecznego, ciasto i stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Wymieszaj trzepaczką, zaczynając stopniowo chwytać mąkę z krawędzi, zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i wysłać w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 4:
Po godzinie ciasto powinno się zwiększyć.
Krok 5:
Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto, zmiażdż.
Krok 6:
Podziel ciasto na 12 części.
Krok 7:
Do nadzienia ugotuj ziemniaki do miękkości.
Krok 8:
Zetrzyj i dodaj sól, masło, śmietanę, wymieszaj.
Krok 9:
Weź jedną część ciasta, zwiń w ciasto, użyj szklanki, aby zrobić małe wgłębienie i włóż do niego nadzienie.
Krok 10:
W ten sposób uformuj 12 shanezhek, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą się powiększać. Umieść na proofingu w ciepłym miejscu.
Krok 11:
Następnie rozbij jajko, oddziel żółtko, lekko wstrząśnij i posmaruj shanezhki, aby były rumiane. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż się zrumieni. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku. Piekłam 20 minut. Shanezhki są gotowe, smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g