skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zupę wieprzową kharcho z ryżem, weź produkty z listy: wieprzowina, ryż, marchew, cebula, czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, przyprawy, kolendra, sól.
Krok 2:
Napełnij wieprzowinę wodą (ilość jest wskazana w przybliżeniu i będzie zależeć od tego, czy chcesz gęstszą, czy cieńszą zupę), zagotuj, usuń pianę i dodaj grubo posiekaną marchewkę, kawałek cebuli, łodygi zieleni. Gotuj bulion z korzeniami przez około pół godziny na małym ogniu. Usuń korzenie i usuń, pokrój mięso w małe kostki.
Krok 3:
Napełnij okrągły ryż wodą, dobrze spłucz w kilku wodach, aby zmyć skrobiowy proszek i ryż był kruchy. Po 30 minutach wprowadź ryż do bulionu. Gotuj na małym ogniu, na koniec sól do smaku.
Krok 4:
Pokrój cebulę i marchewkę w kostkę.
Krok 5:
Rozgrzej olej i przygotuj sos do zupy: najpierw podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewkę, dopraw odrobiną bulionu.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, pozwól mu trochę się pocić wraz z warzywami.
Krok 7:
Zanurz pomidora we wrzącej wodzie i usuń skórkę. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Dodaj je do dressingu i smaż, aż pomidory się ugotują.
Krok 8:
Opłucz orzechy włoskie, posortuj z przegród i posiekaj w dowolny sposób. Lubię czuć orzechy, więc drobno siekam je nożem, nie zamieniając ich w proszek. Wyślij orzechy do Kharcho.
Krok 9:
Wprowadź sos pomidorowy Kharcho, chmiel-suneli. Tomij kolejne 10 minut na małym ogniu.
Krok 10:
Obierz czosnek i zmiażdż go prasą czosnkową, drobno posiekaj kolendrę, zieloną cebulę. Wejdź do zupy i wyłącz kuchenkę. Nalegaj Kharcho przez 10 minut pod pokrywką.
Krok 11:
Podawaj na gorąco z drobno posiekaną kolendrą.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g