domowe lody 3 czekoladki

Prawdziwe Domowe lody bez barwników i konserwantów! Wiele osób kojarzy słowo lato z ciepłem, dobrą pogodą, kwiatami i... lody! Cóż za lato bez tego wspaniałego kremowego przysmaku. Lody bez konserwantów i chemii są teraz trudne do znalezienia. Dlatego przygotujemy go samodzielnie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 40 % 22 g
węglowodany 49 % 27 g
364 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Śmietana i jajka powinny być dobrze schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Jeśli nie zamierzasz od razu ubijać białek, włóż je do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz żółtka z cukrem i ubij trzepaczką, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij zimną śmietanę mikserem do uzyskania puszystej, stabilnej piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do bitej śmietany ubić żółtka z cukrem i wymieszać, uważając, aby nie wytrącić śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zimne białka ubij mikserem ze szczyptą soli w puszystą, stabilną pianę. Podczas obracania miski proteiny nie powinny z niej wypadać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie, uważając, aby nie wytrącić masy, dodaj ubite białka do śmietany. Podziel masę jajeczno-śmietankową na trzy równe części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij białą czekoladę na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej stopioną białą czekoladę do pierwszej trzeciej masy kremowo-białkowej i delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W silikonowej formie włóż masę z białą czekoladą i spłaszcz. Umieść formę w zamrażarce na 25-35 minut, aż warstwa stwardnieje. Warstwa powinna zestalić się tak, aby po wylaniu kolejnej warstwy czekolady rozprowadziła się na wierzchu zamrożonej. Warstwy nie mogą się ze sobą mieszać. Muszą się zmieniać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas zamrażania pierwszej warstwy rozpuść mleczną czekoladę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie wymieszaj czekoladę z drugą trzecią śmietany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na mrożoną białą czekoladę wlej masę z mleczną czekoladą i włóż ją również do zamrażarki, aż stwardnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas gdy druga warstwa twardnieje, rozpuść gorzką czekoladę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj z pozostałą masą śmietankową.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlać mieszaninę gorzkiej czekolady na utwardzoną warstwę. Włóż lody do zamrażarki, aż wszystkie warstwy całkowicie stwardnieją.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć gotowe lody na półmisek, aby warstwa białej czekolady znalazła się na wierzchu i podawaj. Smacznego!

lody można formować nie jako cały brykiet,ale w porcjach. Jest to szczególnie wygodne, jeśli zamierzasz podawać deser na świątecznym stole indywidualnie dla każdego gościa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy