lagman z wieprzowiną i warzywami z domowego makaronu ujgurskiego

pyszne, obfite i aromatyczne danie mięsne! Tradycyjnie klasyczny lagman jest przygotowywany z jagnięciny. Ale ma specyficzny smak, który nie wszystkim się podoba. Dlatego często gotuje się lagman z wieprzowiny. Z tego mięsa danie jest szczególnie smaczne, mięso jest soczyste i delikatne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
162 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na lagman w stylu ujgurskim. Do tego dania lepiej jest użyć polędwicy wieprzowej, polędwicy. Mięso powinno być świeże. Zestaw warzyw do woli i smaku można zmienić. Dobrze myjemy mięso, suszymy, odcinamy folie, żyły i smalec. Pokrój miąższ na małe kostki. Jeszcze raz myjemy mięso, pozwalamy wodzie spłynąć z mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na makaron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski. W osobnym pojemniku ubij jajko kurze widelcem, wlej pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaj mieszaninę. Wlej mieszankę jajeczną i kilka łyżek mąki do miski z mąką. Dodaj sól. Wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moja zielona rzodkiewka, obierz i pokrój w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Włącz ogień. Połóż przygotowane mięso na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, mieszając szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wysyłamy cebulę do mięsa. Smażyć na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj i gotuj razem z mięsem pod pokrywką przez kolejne 15 minut. Połóż zieloną rzodkiewkę na patelni, wymieszaj i kontynuuj duszenie. Po 10 minutach dodaj czosnek i przyprawy. Dusić pod pokrywką przez kolejne 5 minut. Dodaj pomidory. Wymieszaj i pozostaw na ogniu na 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wlej bulion lub wodę, gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez około 20 minut od momentu wrzenia. Lagman ujguyr różni się od powszechnie znanego uzbeckiego minimalną ilością płynu; podczas duszenia powinien prawie całkowicie odparować (ale dostosuj ilość płynu w sosie do swojego smaku - możesz uczynić go bardziej płynnym i gęstszym). Wyłącz ogień, pozostaw naczynie na ogniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W międzyczasie możesz ugotować makaron. Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w wąskie i długie paski. Gotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości. Rozłóż makaron na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzch mięso z warzywami i polej sosem z patelni. Podajemy do stołu ze świeżymi ziołami i chlebem. Smacznego!

przepis na to danie jest dość prosty, metoda gotowania jest szybka, a jeśli użyjesz gotowego makaronu do lagmana, czas poświęcony na przygotowanie potrawy zostanie znacznie zmniejszony. Ale samodzielne zrobienie makaronu dla lagmana nie będzie trudne. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy