skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na lagman w stylu ujgurskim. Do tego dania lepiej jest użyć polędwicy wieprzowej, polędwicy. Mięso powinno być świeże. Zestaw warzyw do woli i smaku można zmienić. Dobrze myjemy mięso, suszymy, odcinamy folie, żyły i smalec. Pokrój miąższ na małe kostki. Jeszcze raz myjemy mięso, pozwalamy wodzie spłynąć z mięsa.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na makaron.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski. W osobnym pojemniku ubij jajko kurze widelcem, wlej pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaj mieszaninę. Wlej mieszankę jajeczną i kilka łyżek mąki do miski z mąką. Dodaj sól. Wymieszaj składniki.
Krok 4:
Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 7:
Moja zielona rzodkiewka, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 8:
Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w kostkę.
Krok 9:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na małe kawałki.
Krok 10:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Włącz ogień. Połóż przygotowane mięso na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, mieszając szpatułką.
Krok 12:
Następnie wysyłamy cebulę do mięsa. Smażyć na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 13:
Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj i gotuj razem z mięsem pod pokrywką przez kolejne 15 minut. Połóż zieloną rzodkiewkę na patelni, wymieszaj i kontynuuj duszenie. Po 10 minutach dodaj czosnek i przyprawy. Dusić pod pokrywką przez kolejne 5 minut. Dodaj pomidory. Wymieszaj i pozostaw na ogniu na 5 minut.
Krok 14:
Następnie wlej bulion lub wodę, gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez około 20 minut od momentu wrzenia. Lagman ujguyr różni się od powszechnie znanego uzbeckiego minimalną ilością płynu; podczas duszenia powinien prawie całkowicie odparować (ale dostosuj ilość płynu w sosie do swojego smaku - możesz uczynić go bardziej płynnym i gęstszym). Wyłącz ogień, pozostaw naczynie na ogniu.
Krok 15:
W międzyczasie możesz ugotować makaron. Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w wąskie i długie paski. Gotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości. Rozłóż makaron na talerzu.
Krok 16:
Na wierzch mięso z warzywami i polej sosem z patelni. Podajemy do stołu ze świeżymi ziołami i chlebem. Smacznego!
przepis na to danie jest dość prosty, metoda gotowania jest szybka, a jeśli użyjesz gotowego makaronu do lagmana, czas poświęcony na przygotowanie potrawy zostanie znacznie zmniejszony. Ale samodzielne zrobienie makaronu dla lagmana nie będzie trudne. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g