skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z ziemniakami i kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania zupy możesz użyć dowolnych jej części. Pokrój kurczaka na kawałki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.
Krok 2:
Opłucz kurczaka, włóż do garnka i przykryj wodą. Podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Trochę soli. Gdy kurczak się ugotuje, wyjmij go z bulionu, ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion. Włóż mięso do bulionu i włóż z powrotem do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i włóż do gotującego się bulionu. Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut. Podczas gotowania ziemniaki staną się miękkie.
Krok 4:
Podczas gotowania ziemniaków zajmij się smażeniem warzyw. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż warzywa na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj posiekaną paprykę na patelnię. Paprykę można pokroić na duże kawałki lub małe kawałki. Smaż wszystkie warzywa przez kolejne 2-3 minuty i włóż tosty do garnka z zupą.
Krok 5:
Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy do zupy. Gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Zupa jest gotowa! Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g