skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Nicoise z tuńczykiem i anchois? Gotuj młode ziemniaki w mundurkach do miękkości. W przypadku Nicoise biorę bardzo młode bulwy, tzw. Gotuje się bardzo szybko: 15 minut po zagotowaniu wody. Ale odpowiednie są również bulwy średniej wielkości. Napełnij gotowe bulwy zimną wodą, aby skórka lepiej odpłynęła. Odstaw na chwilę.
Krok 2:
Blanszuj fasolę we wrzącej wodzie, aż będzie miękka, około 10 minut.
Krok 3:
Następnie wrzuć do durszlaka i polej zimną przefiltrowaną wodą. W ten sposób proces obróbki cieplnej zatrzyma się szybciej.
Krok 4:
Jajka przepiórcze ugotować osobno na twardo. Po zagotowaniu wody jajka będą gotowe w ciągu 5 minut. Natychmiast napełnij je lodowatą wodą, aby lepiej je wyczyścić.
Krok 5:
W przypadku Nicoise tradycyjnie używa się sałaty "Romano" lub "Romaine". Ma gęste, słodkawe liście. Oddziel każdy liść od główki kapusty i spłucz pod bieżącą wodą. Potrząśnij liśćmi i wrzuć do durszlaka: woda powinna całkowicie spłynąć.
Krok 6:
Schłodzone ziemniaki i jajka obrać i pokroić. Ziemniaki na ćwiartki, jajka na pół.
Krok 7:
Pokrój pomidory koktajlowe i oliwki bez pestek na pół, czerwoną cebulę w krążki.
Krok 8:
Na talerzach ułóż grubo posiekane liście sałaty, na wierzchu fasolę.
Krok 9:
Na środku umieść tuńczyka w puszce we własnym soku. Po bokach symetrycznie jajka i ziemniaki.
Krok 10:
Następnie cebula, pomidory i oliwki. Pozostaje zrobić sos.
Krok 11:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę Dijon i filety anchois za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 12:
Połówki filetów na dwie porcje są dla mnie wystarczające. Ale dostosowujesz do smaku. Dzięki blenderowi zanurzeniowemu pestki sardeli w sosie nie będą w ogóle odczuwalne.
dla mojego subiektywnego gustu Nicoise to ambrozja. Ambrozja. Jasny, soczysty, obfity, chrupiący, z aromatycznym pikantnym dressingiem.
tradycyjnie ani sama sałatka, ani składniki nie są solone podczas gotowania. Ponieważ jego sos jest dość słony ze względu na sardelę.
nie polecam zastępowania ani dodawania-usuwania żadnego ze składników tej sałatki. To już nie będzie Nicoise, ale coś zupełnie innego.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład balsamiczny).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g