Klasyczna Panna Cotta

ten przepis to prawdziwa włoska uczta. Panna Cotta (właśc. Panna cotta - "gotowana śmietana") to deser pochodzący z północnych Włoch, składający się ze śmietany, cukru i wanilii. Ten deser można podawać z różnymi słodkimi sosami, ale sam w sobie jest pyszny. Podczas gotowania lepiej jest używać prawdziwej wanilii, a nie jej chemicznych substytutów. Uwierz mi, warto!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 47 % 15 g
246 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować klasyczną waniliową Pan Cotta, potrzebujemy: śmietany (33% tłuszczu), mleka, cukru, żelatyny i wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z naturalną wanilią).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę w arkuszach zalać zimną wodą. Jeśli żelatyna jest sproszkowana, wlej 48 ml wody. Pozostaw do spęcznienia na 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wanilię wzdłuż na dwie połówki i zeskrob nasiona końcówką noża. Jeśli nie ma wanilii, możesz zastąpić ją cukrem waniliowym z naturalną wanilią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę, mleko do rondla, dodaj cukier i dodaj nasiona wanilii wraz ze strąkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej śmietanę na średnim ogniu, aż się zagotuje. Gdy tylko masa się zagotuje, usuń patelnię z ognia. Wyjmij laskę wanilii. W razie potrzeby możesz przecedzić śmietanę przez drobne sito, aby usunąć nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i włożyć do gorącej śmietany. Mieszaj trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie mieszaj bardzo szybko, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza, w przeciwnym razie deser nie będzie miał jednolitej struktury.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstałą kremową masę do misek lub foremek do porcji. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, około 3-5 godzin. Jeśli przygotowujesz deser w porcjach, aby zachował swój kształt po wyjęciu, lepiej natychmiast umieścić formę w zamrażarce na 2-3 godziny. Wtedy deser można wyjąć bez uszkodzenia. Przed podaniem należy trzymać go w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut, aby się rozgrzał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy deser w przekroju nie powinien być gładki ani gumowy. Cięcie powinno być takie, jak widać na zdjęciu-jakby aksamitne. Taki efekt daje odpowiednio ugotowana śmietana. Jeśli cięcie jest gładkie i jednolite, to nie jest to panna cotta, ale zwykła kremowa galaretka waniliowa. Coś poszło nie tak z technologią gotowania. Deser można przechowywać w zamrażarce przez około 1 miesiąc.

innym sposobem na usunięcie schłodzonej panna cotta z kokilek jest zanurzenie we wrzącej wodzie na 2-3 sekundy. To prawda, że wtedy krawędzie twojego deseru będą brzydko unosić się i nie będzie już tak tłoczony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g

Podobne przepisy