skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować klasyczną waniliową Pan Cotta, potrzebujemy: śmietany (33% tłuszczu), mleka, cukru, żelatyny i wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z naturalną wanilią).
Krok 2:
Żelatynę w arkuszach zalać zimną wodą. Jeśli żelatyna jest sproszkowana, wlej 48 ml wody. Pozostaw do spęcznienia na 5-7 minut.
Krok 3:
Pokrój wanilię wzdłuż na dwie połówki i zeskrob nasiona końcówką noża. Jeśli nie ma wanilii, możesz zastąpić ją cukrem waniliowym z naturalną wanilią.
Krok 4:
Wlej śmietanę, mleko do rondla, dodaj cukier i dodaj nasiona wanilii wraz ze strąkiem.
Krok 5:
Podgrzej śmietanę na średnim ogniu, aż się zagotuje. Gdy tylko masa się zagotuje, usuń patelnię z ognia. Wyjmij laskę wanilii. W razie potrzeby możesz przecedzić śmietanę przez drobne sito, aby usunąć nasiona.
Krok 6:
Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i włożyć do gorącej śmietany. Mieszaj trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie mieszaj bardzo szybko, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza, w przeciwnym razie deser nie będzie miał jednolitej struktury.
Krok 7:
Wlej powstałą kremową masę do misek lub foremek do porcji. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, około 3-5 godzin. Jeśli przygotowujesz deser w porcjach, aby zachował swój kształt po wyjęciu, lepiej natychmiast umieścić formę w zamrażarce na 2-3 godziny. Wtedy deser można wyjąć bez uszkodzenia. Przed podaniem należy trzymać go w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut, aby się rozgrzał.
Krok 8:
Gotowy deser w przekroju nie powinien być gładki ani gumowy. Cięcie powinno być takie, jak widać na zdjęciu-jakby aksamitne. Taki efekt daje odpowiednio ugotowana śmietana. Jeśli cięcie jest gładkie i jednolite, to nie jest to panna cotta, ale zwykła kremowa galaretka waniliowa. Coś poszło nie tak z technologią gotowania. Deser można przechowywać w zamrażarce przez około 1 miesiąc.
innym sposobem na usunięcie schłodzonej panna cotta z kokilek jest zanurzenie we wrzącej wodzie na 2-3 sekundy. To prawda, że wtedy krawędzie twojego deseru będą brzydko unosić się i nie będzie już tak tłoczony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g