skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj nadzienie chychin z ziemniakami i serem. Wybierz ser świeży lub solankowy. Nie powinien być zbyt słony, ale też nie świeży. Odpowiednie są Adygei, suluguni, brynza. Możesz łączyć na przykład Adyghe i brynza.
Krok 2:
Ziemniaki wstępnie umyte pod bieżącą wodą obierz, pokrój na kawałki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3:
Posiekaj ser Adyghe na grubej tarce.
Krok 4:
Spuść wodę, w której gotowano ziemniaki. Ilość ziemniaków i sera jest zwykle przyjmowana w równych ilościach. Wziąłem 250 gramów gotowanych ziemniaków.
Krok 5:
Gdy ziemniaki są gorące, Dodaj do nich starty ser, aby miał czas na stopienie.
Krok 6:
Wrzuć ziemniaki z serem do jednorodnej masy puree.
Krok 7:
Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Kefir można wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym smaczniejsze będzie ciasto. Kefir powinien być zimny, możesz go lekko podgrzać.
Krok 8:
Przesiej mąkę przez sito.
Krok 9:
Wlej kefir do miski o odpowiedniej wielkości, dodaj sodę, wymieszaj. Pozostaw kefir na 10 minut, aby soda zgasła. Na powierzchni pojawią się liczne bąbelki.
Krok 10:
Dodaj sól do kefiru. Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj. Nie dodawaj od razu całej mąki. W zależności od właściwości mąki może wymagać nieco więcej lub mniej.
Krok 11:
Ciasto jest nadal dość lepkie.
Krok 12:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto.
Krok 13:
Ciasto powinno być miękkie, nie kruche. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut. W tym czasie ciasto stanie się bardziej giętkie, elastyczne i łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 14:
Podziel ciasto na równe części w zależności od żądanej wielkości chychin.
Krok 15:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj kawałek ciasta na okrągłą, niezbyt cienką tortillę.
Krok 16:
Podziel nadzienie na części według liczby tortilli. Połóż porcję nadzienia na środku tortilli.
Krok 17:
Podnieś brzegi ciasta i połącz nad nadzieniem w formie torebki, dobrze ściśnij.
Krok 18:
Delikatnie zetrzyj ciasto z nadzieniem dłonią, a następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienką tortillę. Zrób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.
Krok 19:
Podgrzej suchą patelnię. Smaż chychin na umiarkowanym ogniu z jednej strony, aż będzie rumiany.
Krok 20:
Odwróć chychin na drugą stronę i smaż do miękkości. Podczas gotowania tortilla puchnie. Przebij go z boku szpikulcem, aby wydobyć parę.
Krok 21:
Nasmaruj gorącą khichin kawałkiem masła na wierzchu, dobrze smarując krawędzie.
Krok 22:
Ułóż gotowe chychiny jeden na drugim stosem. W ten sposób staną się jeszcze bardziej miękkie i dłużej pozostaną gorące. Cały stos chychin podczas serwowania jest tradycyjnie cięty na 4 części. Podawaj chychiny na gorąco. Smacznego!
ta opcja gotowania khychin jest charakterystyczna dla Bałkanów. U kabardyjczyków ciasta są grubsze i smażone w dużej ilości oleju.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g