Chyczyna z ziemniakami i serem

Khychiny to tradycyjne wypieki Ludów Kabardyno-Bałkarii. To nie jedyna opcja przyrządzania tortilli kaukaskich. Spróbuj khychin z ciasta przaśnego na kefirze z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Obficie naoliwione, delikatne i miękkie są szczególnie smaczne na gorąco.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 61 % 23 g
193 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj nadzienie chychin z ziemniakami i serem. Wybierz ser świeży lub solankowy. Nie powinien być zbyt słony, ale też nie świeży. Odpowiednie są Adygei, suluguni, brynza. Możesz łączyć na przykład Adyghe i brynza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki wstępnie umyte pod bieżącą wodą obierz, pokrój na kawałki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj ser Adyghe na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę, w której gotowano ziemniaki. Ilość ziemniaków i sera jest zwykle przyjmowana w równych ilościach. Wziąłem 250 gramów gotowanych ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ziemniaki są gorące, Dodaj do nich starty ser, aby miał czas na stopienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć ziemniaki z serem do jednorodnej masy puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Kefir można wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym smaczniejsze będzie ciasto. Kefir powinien być zimny, możesz go lekko podgrzać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej kefir do miski o odpowiedniej wielkości, dodaj sodę, wymieszaj. Pozostaw kefir na 10 minut, aby soda zgasła. Na powierzchni pojawią się liczne bąbelki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól do kefiru. Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj. Nie dodawaj od razu całej mąki. W zależności od właściwości mąki może wymagać nieco więcej lub mniej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest nadal dość lepkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto powinno być miękkie, nie kruche. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut. W tym czasie ciasto stanie się bardziej giętkie, elastyczne i łatwiej będzie z nim pracować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel ciasto na równe części w zależności od żądanej wielkości chychin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj kawałek ciasta na okrągłą, niezbyt cienką tortillę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podziel nadzienie na części według liczby tortilli. Połóż porcję nadzienia na środku tortilli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podnieś brzegi ciasta i połącz nad nadzieniem w formie torebki, dobrze ściśnij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie zetrzyj ciasto z nadzieniem dłonią, a następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienką tortillę. Zrób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podgrzej suchą patelnię. Smaż chychin na umiarkowanym ogniu z jednej strony, aż będzie rumiany.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć chychin na drugą stronę i smaż do miękkości. Podczas gotowania tortilla puchnie. Przebij go z boku szpikulcem, aby wydobyć parę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nasmaruj gorącą khichin kawałkiem masła na wierzchu, dobrze smarując krawędzie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż gotowe chychiny jeden na drugim stosem. W ten sposób staną się jeszcze bardziej miękkie i dłużej pozostaną gorące. Cały stos chychin podczas serwowania jest tradycyjnie cięty na 4 części. Podawaj chychiny na gorąco. Smacznego!

ta opcja gotowania khychin jest charakterystyczna dla Bałkanów. U kabardyjczyków ciasta są grubsze i smażone w dużej ilości oleju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy