skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania placków drożdżowych na patelni.
Krok 2:
Takie ciasta można zrobić z absolutnie dowolnym nadzieniem, najważniejsze jest to, że jest całkowicie gotowe. Oznacza to, że jeśli chcesz ciasta z mięsem, musisz je wstępnie usmażyć, aż będzie ugotowane. A także można je zrobić ze słodkim nadzieniem. Dzisiaj zrobię placki z ziemniakami. Aby to zrobić, ugotowałem ziemniaki, zmiażdżyłem je i dodałem cebulę smażoną na maśle. Wszystko wymieszałem, posoliłem do smaku i ostudziłem.
Krok 3:
Podgrzej trochę mleko, ale nie za bardzo, bo inaczej zabijemy drożdże. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej cieczy.
Krok 4:
Przesiej 3 łyżki mąki do miski z mlekiem i drożdżami. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przykryj miskę czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć działać i tworzyć gęstą pianę. Jeśli tak się nie stanie, drożdże nie nadają się do późniejszego wykorzystania.
Krok 6:
Rozbij jajko do osobnej miski i wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie. Wlej połowę jajka do odpowiednich drożdży i dodaj sól, wymieszaj.
Krok 7:
Teraz przesiać 1 szklankę mąki do miski z masą drożdżową i zagnieść ciasto. Będzie lepki, ale w porządku.
Krok 8:
Wlej olej roślinny do ciasta i ponownie ugniataj.
Krok 9:
Teraz stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Leżymy na stole przez 5 minut.
Krok 10:
Podziel ciasto na dwanaście identycznych części i zwiń je w kulki.
Krok 11:
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdą piłkę w cienkie ciasto.
Krok 12:
Kładziemy nadzienie na każdą tortillę.
Krok 13:
Łączymy przeciwległe krawędzie i wykonujemy zaczepy na całej długości.
Krok 14:
Odwróć placki szwem w dół i lekko dociśnij górę.
Krok 15:
Takie właśnie mamy.
Krok 16:
Wlej olej roślinny na patelnię o wysokości około jednego centymetra i podgrzej na średnim ogniu. Sprawdzanie oleju pod kątem gotowości jest bardzo proste. Weź zwykły wermiszel i zanurz go w oleju, jeśli stanie się biały i utworzą się na nim bąbelki, olej jest gotowy do smażenia. Umieść placki na patelni szwem w dół, zmniejsz ogień i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, aż będą złote.
Krok 17:
Wyjmij gotowe placki z patelni i połóż je na talerzu z serwetką, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 18:
Podawaj nasze smażone placki na patelni na ciepło lub na zimno z mlekiem, herbatą lub kawą.
Krok 19:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g