Charlotte jest klasyczna z jabłkami w piekarniku

zwykła Charlotte jabłkowa jest aktualna przez cały czas! Charlotte z jabłkami to najprostsze i najsmaczniejsze ciasto. W tej wersji przepisu do ciasta dodaje się sól. Ciasto okazało się bardzo interesujące, umiarkowanie słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z jabłkami. Teraz będę gotować!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 34 g
180 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz i przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Będziesz potrzebował trzech dużych jaj, mąki najwyższej jakości, granulowanego cukru. Dwa zielone i jedno czerwone jabłko średniej wielkości lub 5-6 małych owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku połącz jajka z cukrem. Ubijaj mikserem elektrycznym z małą prędkością przez 3 do 5 minut, aż będzie puszysty. Jak sprawdzić, czy masa jajeczna jest już wystarczająco ubita? Masa powinna wybielić i znacznie zwiększyć objętość, a kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Narysuj linię trzepaczką, jeśli nie zniknie w ciągu 1-2 sekund, oznacza to, że jajka z cukrem są dobrze ubite. Jeśli ślad natychmiast się rozprzestrzeni i zniknie, kontynuuj ubijanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy Przepych pieczenia. Ponieważ odmiana i jakość mąki jest inna, jej ilość może się różnić w górę lub w dół. Na wszelki wypadek przesiej więcej mąki niż wskazano w przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do masy jajecznej, ale nie całą na raz. Dodaj go w małych porcjach tak długo, jak to konieczne, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta. Powinien być jak gęsta śmietana. Za każdym razem kontynuuj ubijanie mikserem na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól. Wymieszaj silikonową szpatułką, ale nie na długo, w przeciwnym razie ciasto opadnie, a biszkopt będzie gęsty. Konsystencja ciasta powinna być gładka, jednorodna, bez grudek, lepka, kremowa. Jeśli zostanie wykonane prawidłowo, ciasto spłynie z łyżki szeroką wstążką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie jabłkowe. Które jabłka będą najlepsze? Wybierz zielone słodko-kwaśne i niezbyt soczyste owoce. Z powodu nadmiernej wilgoci wypieki mogą nie rosnąć dobrze. Weź gęste owoce. Miękkie po upieczeniu rozpadną się i zamienią w owsiankę, a my potrzebujemy, aby zachowały swój kształt i strukturę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie umyj owoce. Osusz je ręcznikami papierowymi. Nie wymaga obierania. Pokrój owoce na pół. Usuń rdzeń z nasion. Pokrój w zgrabne kliny o grubości około 1 cm lub małe kostki. Aby zapobiec brązowieniu owoców, skrop je sokiem z cytryny. Im więcej jabłek jest w pieczeniu, tym smaczniejsze. Ale nie przesadzaj. Duża ilość nadzienia zapobiegnie wzrostowi ciasta do pożądanych rozmiarów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź Okrągły kształt (⍉ 22 cm). Pojemnik może być nieco większy, ale ciasto nie będzie tak wysokie. Przykryj spód pergaminem. Lub posmaruj go kremowym lub rafinowanym olejem słonecznikowym. Najważniejsze, aby nie przesadzić z tłuszczem, ponieważ wpłynie to negatywnie na pieczenie. Spód i boki formy posyp mąką lub kaszą manną. Ułóż kostki jabłkowe. Jeśli pokroiłeś w kliny, ułóż je w wachlarz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej jabłka ciastem. Przekręć formę, aby masa biszkoptowa wypełniła całą przestrzeń między talerzami jabłkowymi. Ważne jest, aby 10-15 minut przed pieczeniem włączyć piekarnik do 180 stopni, ponieważ ciasto należy natychmiast wysłać do pieczenia. Ciasto nie powinno stać, w przeciwnym razie odpadnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto przez około 30-40 minut, aż będzie złotobrązowe. Aby biszkopt nie osiadł, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut. Być może temperatura pieczenia będzie musiała zostać zmniejszona lub zwiększona, wszystko zależy od piekarnika. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Przebij ciasto suchym drewnianym szpikulcem. Jeśli wyszedł suchy, Charlotte jabłkowa jest gotowa. Ostrożnie wyjmij gotowe ciasto z formy. Ostudzić. Posyp cukrem pudrem. Podawaj do herbaty!

tym razem nie dodałam cynamonu, waniliny ani goździków. Myślę, że nie są tutaj potrzebne. Ale jeśli chcesz, dodaj zmielony cynamon (0,5 łyżeczki. L) lub szczypta waniliny. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym. Ważne jest, aby zachować ostrożność przy dawkowaniu. Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje. Jeśli wanilina zostanie dodana więcej niż wskazano, da gorycz, a wypieki zostaną zepsute.

do jabłek można dodać posiekane orzechy włoskie lub rodzynki. Suszone owoce należy wcześniej umyć i ugotować na parze, aby były miękkie. Zalej rodzynki wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Wymieszaj zmiękczone rodzynki z owocami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy